RAT U IZRAELU 32. DAN Netanjahu najavio "sveobuhvatnu bezbednosnu odgovornost" za Pojas Gaze, opkoljen lider Hamasa
Foto: Ismael Mohamad / UPI / Profimedia, Rizek Abdeljawad / Xinhua News / Profimedia, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

VIŠE OD 12.900 ŽRTAVA

RAT U IZRAELU 32. DAN Netanjahu najavio "sveobuhvatnu bezbednosnu odgovornost" za Pojas Gaze, opkoljen lider Hamasa

Planeta -

Ovo je 32. dan rata u Izraelu, sukoba koji je započeo napadom pripadnika palestinske ekstremističke organizacije Hamas na jug zemlje iz Pojasa Gaze 7. oktobra.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je u intervjuu američkoj televiziji ABC da će Izrael imati "sveobuhvatnu bezbednosnu odgovornost" za Pojas Gaze po okončanju borbi i to "ne neodređeni period".

On se takođe suprotstavio pozivima za prekid vatre, ali je rekao da bi humanitarne pauze mogle da budu moguće kako bi se dopremila pomoć palestinskoj enklavi i izvukli izraelski taoci.

Antonio Gutereš, generalni sekretar Ujedinjenih nacija, upozorio je da Pojas Gaze postaje "groblje dece" i poručio da "humanitarni prekid vatre" postaje "sve neophodniji kako prolazi sat za satom".

Izrael bombarduje Pojas Gaze već više od mesec dana, od 7. oktobra kada je u napadima Hamasa ubijeno 1.400 ljudi, a više od 200 osoba kidnapovano i odvedeno u palestinsku enklavu.

Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze, kojim upravlja Hamas, objavilo je da je više od 10.000 ljudi ubijeno od kako je bombardovanje počelo, a među je živote izgubilo više od 4.100 dece.

Uz oko 1.500 tela hamasovaca koja su pronađena na teritoriji Izraela, ukupno je do sada sukob odneo više od 12.600 žrtava.

1 / 5 Foto: Rizek Abdeljawad / Xinhua News / Profimedia

22.44 - Snažne eksplozije odjeknule Tel Avivom

Iznad Tel Aviva večeras su se čule snažne eksplozije, javio je Bi-Bi-Si.

„Prvu rundu su pratili oblaci dima na nebu, što znači da je pokrenut protivvazdušni odbrambeni sistem „gvozdena kupola“, ali nije bilo sirena“, javio je dopisnik Bi-Bi-Sija.

Dodao je da su se sirene oglasile s dolaskom druge runde eksplozija, kao i da za sada nema izveštaja o žrtvama.

22.11 - UN: Humanitarna pomoć ulazi u Gazu preko Rafe, ali i dalje nema goriva

Ukupno 526 kamiona sa humanitarnom pomoći ušlo je u Pojas Gaze preko graničnog prelaza Rafa, ali i dalje nema goriva, rekao je danas na brifingu za novinare portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Stefan Dižarik.

"Od 21. oktobra u Pojas Gaze ušlo je preko graničnog prelaza Rafa 526 kamiona pomoći, ali ni jedan sa gorivom", rekao je Dižarik, prenosi TAS S.

Dižarik je napomenuo da su egipatske vlasti pristale da rasporede tehničku jedinicu UN, koja će delovati u humanitarnom svojstvu i pružati savetodavnu podršku egipatskom Crvenom polumesecu.

Prethodno je portparol egipatskog ministarstva spoljnih poslova Ahmed Abu Zeid, rekao da prepreke koje stvara Izrael i aktivnost izraelske strane povezane sa isporukom humanitarne pomoći u Pojas Gaze, otežavaju da pomoć stigne do te palestinske enklave.

On je objasnio da se "proces dovođenja pomoći u Gazu suočava sa ozbiljnim logističkim problemima koje nameće izraelska strana".

19.54 - Hezbolah preti potpunom konfrontacijom

Libanska šiitska, pro-iranska organizacija Hezbolah najavila je da će, ako Izrael nastavi svoju ofanzivu u Pojasu Gaze, pojačati svoje napade na pogranične oblasti Izraela i na američke vojne baze na Bliskom istoku do "potpune konfrontacije".

Palestina, Hezbolah, Hamas
foto: Shutterstock

U intervjuu za američku TV mrežu En-Bi-Si Njuz Naim Kasem, zamenik generalnog sekretara Hezbolaha potvrdio je da njegova grupa učestvuje u sukobu kako bi se smanjio pritisak na Gazu i upozorio da sve češći napadi Hezbolaha na Izrael imaju za cilj da pošalju jasan signal izraelskom rukovodstvu da će proširenje kopnene operacije u Gazi imati ozbiljne posledice.

"Ako Izrael i SAD nastave na ovaj način sa svojom agresijom, eskaliraju agresiju i pogoršaju situaciju, to će dovesti do potpune konfrontacije", upozorio je Kasem.

19.41 - Galant: Lider Hamasa se krije u bunkeru, odsečen mu je kontakt sa saborcima

Ministar odbrane Izraela Joav Galant rekao je večeras da se lider Hamasa Jahja Sinvar "krije u svom bunkeru i da mu je presečen kontakt sa saborcima", preneo je "Tajms of Izrael".

"Skaj njuz" je naveo da je Sinvar okružen u svom bunkeru, pozivajući se na izjavu Galanta, koji nije precizirao lokaciju bunkera.

"Danas smo videli hiljade građana Gaze kako idu južno (takozvanim humanitarnim koridorom). Apelujem na sve stanovnike Gaze da se pomere južnije kako ne bi bili povređeni. Uništićemo Hamas, nemamo interes da povređujemo civile", poručio je Galant.

On je kazap da je Pojas Gaze "najveća teroristička baza koju je čovečanstvo napravilo" i odbacio je mogućnost humanitarnog primirja dok Hamas ne oslobodi 240 talaca koje drži u zatočeništvu.

19.18 - Komandant izraelske vojske: Prodrli smo u srce grada Gaze

Izraelske snage (IDF) prodrle su duboko u grad Gazu, saopštio je večeras komandant izraelskih odbrambenih snaga.

"Prvi put u nekoliko decenija, IDF se bori u srcu grada Gaza. U srcu terorizma", rekao je general major Jaron Finkelman.

Vest da je izraelska vojska u centru Gaze potvrdio je i izraelski minstar odbrane Joav Galant.

Kako navodi britanski "Skaj njuz", nije bilo indikacija sa terena da su izraelske trupe masovno ušle u grad, ali portparol vojske Ričard Hekt ukazao je na to da trupe koje su okružile grad mogu da vrše upade u centar.

Tenkovi su pozicionirani u predgrađu Gaze za potencijalni jači upad u urbani deo Gaze, rekli su stanovnici ovog grada.

18.50 - Lider Hamasa opkoljen u svom bunkeru

Izraelski ministar odbrane Joav Galan potvrdio je da se Izraelske snage (IDF) nalaze u srcu grada Gaze, kao i da je lider Hamasa u Gazi Jahja Sinvar opkoljen u bunkeru.

Opširnije pročitajte OVDE.

16.30 - Hamas oslobađa tajlandske radnike

Tajlandski ministar inostranih poslova Parnpre Bahida-Nukara kaže da je od zvaničnika koje je sreo u Кataru i Egiptu dobio informaciju da će 24 tajlandska taoca koje palestinske militantne grupe drže u Gazi biti sledeći koji će biti oslobođeni jer nemaju nikakve veze sa ratom.

Tajlandski zvaničnici rekli su da su dobili dokaz da su poljoprivredni radnici koji su kidnapovani 7. oktobra živi.

16.15 - Zelenski ne dolazi u Izrael

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski danas neće doći u Izrael kako je prvobitno planirano.

Vest o dolasku procurila je tokom vikenda što je dovelo do odlaganja.

Izraelski diplomatski izvori kažu da novi datum posete nije određen.

- Ako predsednik Zelenski dođe biće dočekan raširenih ruku - rekao je u nedelju jedan izraelski zvaničnik.

14.33 - Objavljen snimak Palestinaca sa belim zastavama kako napuštaju severni deo Pojasa Gaze

Izraelske vlasti objavile su video snimak evakuacije palestinskih civila koridorom iz severnog dela Pojasa Gaze u južni deo te enklave.

Snimak je na društvenoj mreži X (bivši Tviter) objavila Koordinacija vladinih aktivnosti na teritorijama (COGAT), odsek Ministarstva odbrane Izraela koji se bavi Pojasom Gaze i Zapadnom obalom.

- Na hiljade prolaze koridorom za evakuaciju koji je IDF otvorio za civile u severnom delu Pojasa Gaze da krenu prema jugu - piše u postu COGAT uz snimak Palestinaca koji se ubrzano kreću, noseći bele zastave koje označavaju predaju.

13.52 - Visoki komesar za ljudska prava UN stiže na Bliski istok, nejasno da li će posetiti Izrael

Folker Tirk, visoki predstavnik UN za ljudska prava, nalazi se na petodnevnoj turneji po Bliskom istoku, a BBC navodi da nije jasno da li će posetiti Izrael.

Iz Tirkovog kabineta je saopšteno da je on zatražio pristup Izraelu i Pojasu Gaze.

On je putovanje po regionu započeo u Egiptu, nakon kojeg treba da poseti Jordan.

Britanski medijski servis podseća da su izraelske vlasti pre dve nedelje saopštile da će prestati da izdaju vize ključnim zvaničnicima UN nakon što je Antonio Gutereš, generalni sekretar međunarodne organizacije, izjavio da se napadi Hamasa 7. oktobra nisu desili "u vakuumu".

12.38 - Rusija traži međunarodnu proveru izjave Netanjahuovog ministra o upotrebi nuklearnog oružja u Pojasu Gaze

Marija Zaharova, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije, izjavila je danas da izjava Amihaja Elijahua, izraelskog ministra za nasleđe o mogućnosti korišćenja nuklernog oružja u Pojasu Gaze otvara "ogroman broj pitanja".

Tajms of Izrael prenosi da je Zaharova ocenila da su izraelske vlasti time naizgled priznale da ova zemlja poseduje nuklearno oružje.

List navodi da Izrael tu temu već decenijama namerno ne razjašnjava.

- Dakle, mi čujemo zvanične izjave o prisustvu nuklearnog oružja? - upitala je Zaharova.

12.11 - IDF napao Hezbolah na libanskoj teritoriji

Izraelske odbrambene snage (IDF) gađale su artiljerijskom vatrom ćeliju Hezbolaha na libanskoj teritoriji nakon što je ona pokušala da izvede napad protivtenkovskom navođenom raketom na teritoriju Izraela.

Iz IDF je saopšteno da su pozicije Hezbolaha napadnute kako bi se "uklonila pretnja".

11.01 - Palestinka obmotana u zastavu Hamasa i naoružana malim nožem upucana i ranjena kod kontrolnog punkta na obodu Jerusalima

Tajms of Izrael prenosi da je Palestinka obmotana u zastavu Hamasa i naoružana malim nožem upucana i ranjena kod kontrolnog punkta Kalandija na obodu Jerusalima.

Izraelska policija je objavila da je time sprečen teroristički napad.

Ženi je ukazana lekarska pomoć i prebačena je u pritvor.

9.24 - Održano bdenje kod Zida plača u Jerusalimu

Izraelci su noćas zapalili sveće kod Zida plača u Starom gradu u Jerusalimu za svaku žrtvu napada Hamasa na južni Izrael pre mesec dana.

Okupljeni su palili sveće, a fotografije talaca koje Hamas drži u Gazi bile su projektovana na zidove grada, prenosi BBC.

8.29 - Izraelska vojska objavila snimke Hamasovih višecevnih lansera raketa u zgradi mladih izviđača i džamiji u Pojasu Gaze

Izraelske odbrambene snage (IDF), kako je zvanični naziv vojske te zemlje, objavile su nove snimke iz Pojasa Gaze gde sprovode kopnene operacije.

Na prvom snimku objavljenom na društvenoj mreži X (bivši Tviter) izraelski vojnici su prikazali šta su pronašli u zgradi koja je trebalo da bude namenjena za igranje dece.

- To je mesto odakle je Hamas lansirao rakete. Morate da vidite ovo da biste poverovali - piše u postu IDF koji prati snimak.

IDF je objavio i drugi snimak iz Pojasa Gaze na kojem se vidi da su pronašli višecevne lansere raketa koji su ispaljivali projektile iz džamije.

7.55 - Pala krv i u Los Anđelesu, pristalica Palestine megafonom ubio jevrejskog starca u sukobu na mitingu podrške Izraelu

Policija Los Anđelesa objavila je da je stariji jevrejski muškarac pretučen je na smrt na jučerašnjem mitingu podrške Izraelu u tom američkom gradu, a napadač je demonstrant koji podržava Palestince.

Iz policije nije navedeno da li je napadač uhapšen.

Iz Jevrejske federacije Los Anđelesa je saopšteno da je tokom skupa "u Vestlejk Vilidžu učesnik protesta koji je za Palestince udario megafonom u glavu starijeg jevrejskog muškarca".

7.17. - Eksplozije, rušenje zgrada i mrtvi na jugu Pojasa Gaze

Na društvenim mrežama i u palestinskim medijima pojavile su se tvrdnje o eksplozijama zabeleženim u Kan Junisu, gradu na jugu Pojasa Gaze.

Pojavili su se i izveštaji o ubijenim ljudima i srušenim zgradama u Rafi, koja je takođe na jugu palestinske enklave.

Navodi se i da su palestinski borci ispalili rakete ka Izraelu i pokrenuli napade na Izraelske odbrambene snage (IDF) u Pojasu Gaze.

7.12 - Izraelski vojnici ušli u gradove na Zapadnoj obali

BBC prenosi navode palestinskih medija da su izraelski vojnici ušli u gradove na okupiranoj Zapadnoj obali, uključujući Dženin i Tulkarm.

Navodi se da je nasilje na toj palestinskoj teritoriji u naglom porastu od pokretanja Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra.

(Kurir.rs)

Bonus video:

04:39

HAMAS SE PREVARIO, HESBULAH TREBAO DA OTVORI NOVI FRONT ALI ZBOG OVOGA ODUSTAO?! Koprivica tvrdi: Izrael sve unapred isplanirao

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja