POBEDA: Pravo na abortus biće uneto u ustav Ohaja!
Slavlje: Pristalice prava na abortus, Foto: AP/Sue Ogrocki

Pitanje abortusa biće jedno od ključnih u kampanji za izbore 2024.

POBEDA: Pravo na abortus biće uneto u ustav Ohaja!

Planeta -

U konzervativnoj državi koja je 2020. podržala Trampa većina glasača pokazala da je protiv ukidanja prava na prekid trudnoće

Godinu dana uoči predsedničkih izbora u Americi, na kojima se očekuje novi okršaj Džozefa Bajdena, aktuelnog šefa Bele kuće, i Donalda Trampa, bivšeg predsednika, održani su izbori za gradonačelnike i članove skupština u 12 saveznih država širom SAD!

Ovi izbori su bili značajni kao pokazatelj o tome kako razmišljaju birači manje od 10 nedelja pre nego što će u Ajovi biti održana stranačka glasanja, čime definitivno počinje predsednička kampanja za izbore 2024.

Pobede demokrata

Zbog toga se s velikom pažnjom pratilo i glasanje u Ohaju, konzervativnoj državi, gde se 56 odsto izašlih građana izjasnilo da se u ustav ubaci amandman kojim se ženama garantuje pravo na abortus!

Ovakav ishod glasanja je trn u oku konzervativnoj Americi, koja je bila osokoljena prošlogodišnjom odlukom Vrhovnog suda SAD da se poništi presuda "Roe vs Wade" iz 1972. godine i ukine pravo na prekid trudnoće na nacionalnom nivou.

Zagovornici prava na abortus većinom su demokrate, što Demokratskoj stranci daje nadu da može da računa na dobar rezultat uprkos tome što Bajden, njen najverovatniji kandidat na izborima, ne stoji dobro u poslednjim anketama.

Ohajo, Abortus
foto: AP/Sholten Singer

Da situacija bude gora po konzervativce i republikance, u Ohaju je na izborima 2020. godine Donald Tramp ubedljivo pobedio Bajdena sa osam odsto osvojenih glasova više. Dosad je abortus u Ohaju bio legalan do 22 nedelje trudnoće.

- Američki građani su još jednom glasali za zaštitu svojih osnovnih sloboda i demokratija je pobedila - rekao je Bajden, pozdravljajući rezultate izbora.

Promene u Kentakiju

Drugu značajnu pobedu demokrate su ostvarile u Kentakiju, još jednoj saveznoj državi, koja je 2020. glasala za Trampa. Tamo je drugi četvorogodišnji mandat osvojio demokratski guverner Endi Bešir. On je pobedio Danijela Kamerona, državnog tužioca, koji je prvi Afroamerikanac izabran na tu funkciju u Kentakiju.

- Moja pobeda je jasan znak da politika ljutnje i besa mora da se završi ovde i sada - rekao je Bešir u pobedničkom govoru.

Agencija AP prenosi da su u Virdžiniji demokrate osvojile većinu u oba doma državne skupštine, čime je zadat snažan udarac republikanskom guverneru Glenu Jungkin, koji je vodio kampanju za republikanske kandidate i predlagao da se u državi zabrani abortus nakon 15. nedelje trudnoće.

Amerika je zemlja mogućnosti

Iz zatvora u skupštinu

Na izborima u utorak veliku pažnju je privuklo i glasanje u Njujorku gde je Jusef Salam postao odbornik u gradskoj skupštini. On je poznat kao član "petorke iz Central parka", kako su mediji nazivali mladiće optužene za silovanje Triše Mili, koja je bila na džogiranju.

Salam je tada imao 15 godina, iako je tvrdio da je nevin, proveo je nekoliko godina u zatvoru pre nego što je jedan serijski silovatelj priznao zločin. Salam i njegova grupa su tada oslobođeni.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track