KRADLJIVCI ZLATNE WC ŠOLJE IZ ČERČILOVE PALATE PRED SUDOM, A NJE "NI NA MAPI": Odneli eksponat vredan 5 miliona dolara (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube

GORI OD PINK PANTERA

KRADLJIVCI ZLATNE WC ŠOLJE IZ ČERČILOVE PALATE PRED SUDOM, A NJE "NI NA MAPI": Odneli eksponat vredan 5 miliona dolara (VIDEO)

Planeta -

Četiri godine posle krađe ve-ce šolje iz palate u kojoj se rodio i odrastao bivši britanski premijer Vinston Čerčil, pred sudom će se naći četvorica kradljivaca. Šolja od čistog zlata, međutim, ona još nije pronađena.

Četiri osobe optužene su zbog nestanka potpuno funkcionalne klozetske šolje od čistog zlata, vredne skoro šest miliona dolara, iz palate Blenhajm, rodne kuće bivšeg britanskog premijera Vinstona Čerčila, navodi se u saopštenju policije.

Krađa se dogodila u septembru 2019. godine, kada je šolja od čistog zlata nazvana „Amerika“, umetničko delo Mauricija Katelana, bila eksponat na izložbi na kojoj su ljudi bili pozvani da koriste potpuno funkcionalnu šolju u palati Blenhajm, otprilike 65 milja severozapadno od Londona.

Ve-ce šolja postavljena je samo dva dana pre krađe, a policija Doline Temze je 14. septembra 2019. godine u 4.57 primila prijavu o provali u palatu, u kojoj se navodi da su počinioci provalili tokom noći i napustili mesto krivičnog dela u 4.50.

„Umetničko delo koje je ukradeno je toaletna šolja izuzetne vrednosti napravljena od zlata koja je bila izložen u palati. Budući da je šolja bila priključena na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, to je izazvalo značajnu štetu i poplavu. Verujemo da je grupa prestupnika koristila najmanje dva vozila tokom prekršaja“, rekao je inspektor Džes Miln u vreme krađe.

Sada, više od četiri godine nakon pljačke, Krunsko tužilaštvo je zvanično optužilo četvoricu muškaraca za krađu zlatne šolje.

„Tridesetdevetogodišnji Džejms Šin tereti se po više tačaka optužnice: za provalu, za udruživanje radi prenosa kradene imovine i za prenos kradene imovine. Majkl Džons (38) optužen je za provalu, dok su Fred Dou (35) i Bor Gučuk (39) optuženi za udruživanje radi prenosa kradene imovine“, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Krivični postupci protiv Džejmsa Šina, Majkla Džonsa, Freda Doua i Bora Gučuka su aktivni i svako od njih ima pravo na pravično suđenje, savetuju iz tužilaštva.

„Izuzetno je važno da ne bude izveštavanja, komentarisanja ili deljenja informacija na internetu koje bi na bilo koji način mogle da štete ovim sudskim procesima. Funkcija Krunskog tužilaštva nije da odlučuje da li je neko lice krivo za krivično delo, već da bude pravično, nezavisno i objektivno pri davanju ocene o tome da li je primereno krivičnom sudu podneti optužnicu na razmatranje“, objašnjavaju iz tužilaštva.

Pre krađe, posetioci su mogli da rezervišu trominutni termin za korišćenje toaleta, što je bio najpopularniji deo postavke kada je bila izložena u Gugenhajmu u Njujorku.

Ubrzo nakon što je umetnička instalacija ukradena, policija Doline Temze uhapsila je 66-godišnjeg muškarca u vezi sa incidentom. Ta osoba nije optužena.

U avgustu 2019. godine, Edvard Spenser Čerčil, brat vojvode od Marlboroa koji živi u palati Blenhajm, rekao je za Tajms da šolju neće biti lako ukrasti.

„Prvo, priključena je na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, a drugo, potencijalni lopov neće imati pojma ko je poslednji put koristio toalet ili šta je jeo. Dakle, ne, ne planiram da je čuvam“, rekao je Edvard Spenser Čerčil.

Četvorica muškaraca trebalo bi da se pojave pred Oksfordskim sudom 28. novembra. Do danas ve-ce šolja nije pronađena.

Kurir.rs/RTS/ABC News

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track