TALASI IZBACILI UŽAS IZ DUBINA NA PLAŽU: Stručnjaci upozoravaju posetioce na opasnost: Može da bode čak i ako je MRTVA (FOTO)
Foto: Jam Press / SplashNews.com / Splash / Profimedia

neverica

TALASI IZBACILI UŽAS IZ DUBINA NA PLAŽU: Stručnjaci upozoravaju posetioce na opasnost: Može da bode čak i ako je MRTVA (FOTO)

Planeta -

Posetioce plaže u Dorsetu čekalo je jezivo iznenađenje nakon što je takozvana portugalska krstarica isplivala na obalu.

Neobično stvorenje, koje obično luta Atlantskim i Indijskim okeanom, pogrešno se smatra meduzama, a zapravo je sifonofor - kolonija sićušnih zooida koji rade zajedno kao jedna životinja.

Portugalska krstarica ili sifarija deluje zapanjujuće na prvi pogled, ali stručnjaci su pozvali posetioce plaža da se drže podalje.

- Imaju izuzetno gadan i bolan ubod. Čak i kada su mrtve - navodi zavod za divlji život i dodaje da je tokom nedelje primio više izveštaja o viđenjima.

Fotografije su preplavile društvene mreže.

- Primili smo više izveštaja o portugalskoj krstarici koju je voda izbacila na plažama duž obale Dorseta - navodi se na stranici zavoda na društvenim mrežama.

Vrsta obično živi na otvorenom okeanu i retko se viđa na obalama Velike Britanije. Ponekad se međutim može deseti da je morski vetrovi izbace na zapadnu obalu Velike Britanije.

Telo portugalske krstarice obično je dugačko oko 30 cm dok se pipci mogu protegnuti i 20 metara.

- To su strašni grabežljivci koji hvataju male ribe i ljuskare svojim dugim pipcima koji peku. Treba da pazite i na pipke. Mogu da bodu dugo nakon što životinja umre - navodi zavod.

Neobično stvorenje ima veliko ljubičasto telo sa ružičastim ili plavo-ljubičastim pipcima. Brzo gube boju nakon nasukanja i mogu izgledati providno sa samo nijansama ljubičaste.

- Veoma zanimljiva i prelepa stvorenja - navodi jedan korisnik na društvenim mrežama.

Drugi je portugalsku krstaricu uporedio sa vanzemaljcem. Treći se našalio da izgleda kao pasta koja je otišla na rejv.

Izveštaj Društva za očuvanje mora pokazuje neverovatnih 32 posto povećanja uočenih meduza ove godine u odnosu na prošlu. Stručnjaci veruju da bi porast uočavanja mogao biti povezan sa klimatskim promenama pri čemu su meduze privučene toplijim vodama.

(Kurir.rs/Dejli mejl)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track