"POČELE ULIČNE BORBE, EKSPLOZIVI POSTAVLJENI PO ZGRADAMA!" Bogdanović za Kurir: Izraelci buldožerima čiste teren DO ULAZA TUNELA
Foto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia, EPA/Hannibal Hanschke, EPA/Mohammed Saber

KURIR TV

"POČELE ULIČNE BORBE, EKSPLOZIVI POSTAVLJENI PO ZGRADAMA!" Bogdanović za Kurir: Izraelci buldožerima čiste teren DO ULAZA TUNELA

Planeta -

Izraelska vojska tvrdi da je ubila još jednog visokog komandanta Hamasa, dok nastavlja kopnene operacije u Pojasu Gaze.

Takodje, izraelske odbrambene snage objavile su da su pripadnici pešadijske brigade Nahal zauzeli uporište Hamasa poznato kao predstraža 17 u zapadnom delu Džabalije u Pojasu Gaze.

Branko Bogdanović, urednik portala Oružje online, gostovao je u emisiji Puls Srbije, gde je govorio o krvavom sukobu Izraela i Hamasa.

Najpre se dotakao uličnih borbi za koje tvrdi da su već uveliko počele.

Branko Bogdanović
foto: Kurir televizija

- Ulične borbe su već započete nekoliko dana ranije od samog prodora IDF-a u srce grada. Međutim, moramo uzeti u obzir da je pred nama zaista težak period borbe koje se mogu uporediti jedino sa bitkom za Staljingrad. Ono što se dešavalo na frontu rusko-ukrajinskog sukoba je neuporedivo manje u odnosu na ovo jer se radilo o manje urbanim sredinama gde je civilno stanovništvo relativno moglo da se iseli - rekao je Bogdanović.

Dotakao se i famoznih tunela koji su prožeti pojasem Gaze.

- Kada govorimo o Gazi radi se o sistemu tunela koji je više stotina kiklometara pod zemljom. Pitanje je kako će izraelska vojska rešiti taj problem. U prvim trenucima oni uglavnom dejstvuju inženjeriskim jedinicama. Pošto se radi o urbanim sredinama o visokim zgradama koje su pre toga dejstvom avijacije uglavnom uništene. Oni prethodno šalju buldožere koji raščišćavaju teren i približavaju se ulazima tih tunela. Šta dalje sledi mi to ne znamo. Prema njihovim izveštajima uglavnom se radi o dejstvu vazduhoplovnih snaga po uporištima za koje znaju. Takođe je interesantno čuvena izraelska služba i civilna i vojna verovatno i ima plan tih tunela kao što imaju spisak svih ličnosti koji predvode Hamas u toj zoni - naveo je Bogdanović i dodao:

Branko Bogdanović
foto: Kurir televizija

- Znamo da je definitivno obučenija vojska Izraela. Oni imaju bogato iskustvo, nažalost, iz ratova koji traju već 4 decenije. Međutim, oni do sada nisu imali toliko složene borbe u urbanim sredinama. Hamas ima prednost što se bolje snalazi po tim komunikacijama koje su ukopane u zemlje. Mada on je daleko slabije naoružan i ima daleko slabije mogućnsoti da pruži otpor izraleskim snagama.

U gradskim borbama poseban problem su eksplozivi. Njih će, kako se očekuje, biti na svakom ćošku, i u svakoj zgradi.

- Radi se ustvari o eksplozivnim zamkama, koje su poznate iz Drugog svetskog rata, a mnogi od nas pamte i famozni Vijetnamski rat. Naime, čuvene vietkongovske tunele koji su bili širom zemlje prokopani i koji su bili puni prepreka. Međutim, to je bilo drugo vreme. Amerikanci su tada imali specijalno obučene timove pojedinačnih boraca. Koji su bili naoružani samo pištoljem i baterijskom lampom i ulazili su u tunele i bili su samo obučeni da otkrivaju te zamke. Ovde je veliki problem jer su eksplozivne zamke postavljanje po samim zgradama. Tako da čovek uopšte ne mora da ulazi u tunele da bi bio ugrožen - rekao je Bogdanović i dodao:

05:26

POČELE ULIČNE BORBE, EKSPLOZIVI POSTAVLJENI PO ZGRADAMA! Bogdanović za Kurir: Izraelci buldožerima čiste teren DO ULAZA TUNELA

- Osim toga izraleskoj vojsci predstoji jedan težak zadatak jer odlazi u jednu sredinu sa velikim brojem civila koji nemaju gde da se sklone. Tamo treba identifikovati civila od pripadnika Hamasa jer je u ovom trenutku možda i nemoguće jer oni nemaju svoja obeležja.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track