ŠTA AMERIKANCI I IZRAELCI RADE IZA ZATVORENIH VRATA? Ruski obaveštajci tvrde - Ovo je plan Vašingtona za Bliski istok
Foto: Youtube/צה״ל - צבא ההגנה לישראל

ŠTA AMERIKANCI I IZRAELCI RADE IZA ZATVORENIH VRATA? Ruski obaveštajci tvrde - Ovo je plan Vašingtona za Bliski istok

Planeta -

Sjedinjene Države iza zatvorenih vrata pozivaju Izrael da ubrza operaciju u Pojasu Gaze kako to ne bi uticalo na izborni rejting predsednika Džoa Bajdena, tvrde iz Spoljne obaveštajne službe Ruske Federacije (SVR).

Spoljna obaveštajna služba skrenula je pažnju na izjave iz Vašingtona, koji je zabrinut zbog bombardovanja bolnica i izbegličkih kampova u Pojasu Gaze.

Istovremeno, "mnogi iz američkog Stejt departmenta i Ministarstva odbrane SAD izrazili su želju za brzim postizanjem mira", tvrde iz SVR.

- Istina je, međutim, da iza zatvorenih vrata Amerikanci drugačije razgovaraju sa izraelskim rukovodstvom. Izraelce ohrabruju da ubrzaju operaciju kako bi sprečili njeno odlaganje, što bi negativno uticalo na izbornu poziciju Džoa Bajdena - tvrde ruski obaveštajci.

- Da bi promovisao svoju licemernu poziciju, Bajdenov tim je zatražio podršku lidera Engleske i Nemačke. Oni zajedno nameravaju da opstruišu inicijative za prekid vatre u Gazi. Očigledno, ovo je naredba zasnovana na američkim "pravilima" koju Vašington nudi ostatku sveta - piše u saopštenju Spoljne obaveštajne službe Ruske Federacije.

Nova runda sukoba na Bliskom istoku počela je nakon što je Izrael bio izložen raketnom napadu bez presedana iz Pojasa Gaze 7. oktobra ujutru.

Nakon masovnog granatiranja, borci Hamasa ušli su u pogranična područja na jugu jevrejske države. Kao odgovor, Izraelske odbrambene snage pokrenule su operaciju Gvozdeni mačevi u pojasu Gaze.

Nekoliko dana nakon napada, Tel Aviv je preuzeo kontrolu nad svim naseljenim oblastima u blizini granice i počeo da izvodi vazdušne napade na ciljeve u enklavi.

Izraelska vojska je zatim ušla u Gazu, i trenutno se vode teške borbe između Hamasa i armije jevrejske države.

(Kurir.rs/TASS)

Bonus video:

08:50

NAPADI NA JEVREJE SVE ČEŠĆI SVUDA U SVETU! ČOVEČANSTVO SE NAGLO BUDI Ravasi: Izrael je uspeo ono što niko VEKOVIMA NIJE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track