KIM DŽONG UN POSLAO UBITAČNI "POKLON" RUSIMA: Stigli snimci sa fronta, večno će mu biti ZAHVALNI - Ovo je VEOMA OPASNO za Ukrajinu
Foto: mil.ru/Youtube/Guardian%20News/Twitter/@war_noir

KIM DŽONG UN POSLAO UBITAČNI "POKLON" RUSIMA: Stigli snimci sa fronta, večno će mu biti ZAHVALNI - Ovo je VEOMA OPASNO za Ukrajinu

Planeta -

Ruski vojnici objavili su snimke na društvenim mrežama u kojima se zahvaljuju Severnoj Koreji za nove rakete, a na internetu su se pojavile i fotografije artiljerijskih granata koje su nedavno isporučene iz te azijske zemlje.

Na snimku se može videti ruski vojnik kako stoji ispred gomile raketa i zahvaljuje "prijateljima" iz Severne Koreje na oružju.

U oktobru je "Ukraina Weapons Tracker" objavila fotografije artiljerijskih granata koje su koristile ruske trupe i identifikovao ih kao severnokorejske.

Prema ukrajinskom vojnom izdanju "Vodograj", granate su kopije sovjetskih projektila 122 mm OF-462 i 152 mm OF-540. Takođe su preuzeli terenske priručnike koji su pokazali potrebne korekcije dometa korišćenjem različitih punjenja za neke projektile.

Činjenica da se ove granate pojavljuju na liniji fronta umesto u skladištima unutar Rusije takođe bi mogla da znači da se broj ruskih artiljerijskih granata smanjuje.

Rusija se oslanjala na apsolutnu superiornost u artiljeriji tokom rata u Ukrajini, a neki izvori su je ocenili da Moskva ima prednost u broju topova od 10:1 u odnosu na Ukrajinu.

Šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kirilo Budanov rekao je u septembru da su sigurni da je Severna Koreja Rusiji isporučila artiljerijske granate kalibra 122 mm i 152 mm, kao i rakete Grad.

Američki obaveštajci verovali su da je Severna Koreja poslala hiljadu kontejnera sa oružjem Rusiji.

Stručnjaci koji analiziraju podatke sa društvenih mreža i iz drugih onlajn izvora, procenjuju da je poslato najmanje 500.000 granata, dok je procena šefa estonske obaveštajne službe Antsa Kiviselga iznosila 350.000.

U septembru je Kim Džong Un posetio Rusiju kako bi učvrstio veze između dve nacije, a ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je mesec dana kasnije nazvao bilateralne odnose "strateškim".

Međutim, obe zemlje su negirale tvrdnje o isporukama oružja.

(Kurir.rs/Kyiv Post)

Bonus video:

01:09

RUSIJA ZBOG SVOJIH MILIJARDERA IMA SREDSTAVA ZA RAT Šahrimanjan otkrila: Severna Koreja je OVO tražila zauzvrat od Rusije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track