POLJSKA ŠALJE NOVI TENKOVSKI BATALJON NA ISTOČNU GRANICU: Iz Kremlja poručeno da "BELORUSKI PRIJATELJI znaju šta da rade" (FOTO)
Foto: Shutterstock, AP/Mikhail Metzel, screenshot

napeto

POLJSKA ŠALJE NOVI TENKOVSKI BATALJON NA ISTOČNU GRANICU: Iz Kremlja poručeno da "BELORUSKI PRIJATELJI znaju šta da rade" (FOTO)

Planeta -

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da odluka poljskih vlasti da rasporede novi tenkovski bataljon na granici sa Belorusijom predstavlja još jedan korak ka eskalaciji napetosti.

- To je, nesumnjivo, još jedan korak ka eskalaciji napetosti, ništa više. U ovom slučaju naši beloruski prijatelji znaju šta da rade. Generalno, oni rade sve što je neophodno da osiguraju bezbednost - rekao je Peskov.

Poljska, praćka
foto: Darek Delmanowicz

Sputnjik prenosi da je on tako odgovorio na pitanje kako Kremlj ocenjuje rizik po bezbednost Belorusije kao dela Savezne države.

tenkovi, vojska, Vojska Srbije
foto: Ministarstvo odbrane

Ministarstvo odbrane Poljske ranije je saopštilo da je bataljon, naoružan tenkovima K2 proizvedenim u Južnoj Koreji, raspoređen u selu Čartajevo u Semjatičskom okrugu na istoku zemlje, u blizini granice sa Belorusijom. Bataljon je deo prve pešadijske divizije.

Poljske vlasti su prošle godine saopštile da nameravaju da povećaju brojnost vojske sa 160.000 na 300.000 ljudi, a broj divizija na šest. Saopšteno je da je prioritet jačanje istočnog boka. Za raspoređivanje novih jedinica pravi se infrastruktura na granici sa Belorusijom.

(Kurir.rs/Sputnjik)

Bonus video:

03:08

RUSIJA JE JEDINI ZAŠTITNIK EVROPSKIH VREDNOSTI!! Dimitrijević: Finska shvata da je ulazak u NATO greška, Putin dobija izbore!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track