UKRAJINCI PREŠLI KLJUČNU REKU, RUSI IM ODGOVARAJU "VATRENIM PAKLOM" Evo šta se dešava na frontu: "Korak su bliže VAŽNOM CILJU"
Foto: Stanislav Krasilnikov / Sputnik / Profimedia

UKRAJINCI PREŠLI KLJUČNU REKU, RUSI IM ODGOVARAJU "VATRENIM PAKLOM" Evo šta se dešava na frontu: "Korak su bliže VAŽNOM CILJU"

Planeta -

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak rekao je da su ukrajinske snage napravile uporište na levoj (istočnoj) obali reke Dnjepar. Rusija je priznala da su ukrajinske snage postavile položaje u selu, ali tvrdi da će uskoro biti izbrisane.

Ako Ukrajina uspe da se zadržatna toj strani obale, to će biti značajan napredak, piše BBC. Rusija se pre godinu dana povukla s desne obale reke, a ukrajinska vojska od tada pokušava da stvori i sačuva uporište na levoj obali.

"Oružane snage Ukrajine zauzele su uporište na levoj obali Dnjepra", rekao je Jermak ISW-u. Američki tink tenk je ranije objavio da je napravljen marginalni napredak u selu Krinki, 2 kilometra od reke i 30 kilometara od Hersona. Rusi su danas priznali da su "male grupe" ukrajinskih snaga postavile položaje u selu na levoj obali.

Dnjepar, Ukrajina, vojska
foto: Shutterstock

Vladimir Saldo, zvaničnik kojeg je postavila Rusija u Hersonskoj oblasti, koja je još uvek pod okupacijom, tvrdi da su Ukrajinci pretrpeli teške gubitke i suočili se s "vatrenim paklom" i da nisu imali šanse za proboj.

- Sada su dovedene naše dodatne snage. Neprijatelj je upao u zamku u Krinki i spremamo mu pakao: bombe, rakete, topničke granate i dronove - tvrdi on.

Ukrajina, vojska
foto: Stanislav Krasilnikov / Sputnik / Profimedia

Njegovo priznanje da su se ukrajinske snage učvrstile usledilo je dva dana nakon što su ruski državni mediji objavili, a zatim brzo povukli vest o ruskom povlačenju s položaja na levoj obali. Ukrajinski pokušaji da pređu reku tokom proleća i leta nisu bili uspešni.

Ukrajinci su više puta u malim čamcima uspeli da pređu preko Dnjepra, najduže ukrajinske reke. Međutim, Kijevu nedostaje vazdušna nadmoć, što je otežavalo zadatak. Nakon što su Ukrajinci stvorili uporište, sledeći korak bi trebalo da bude prebacivanje oklopnih vozila i sistema protivvazdušne obrane preko reke.

Time bi bili korak bliže proboju do Krima, koji je Rusija nezakonito anektirala 2014. godine.

- Korak po korak ukrajinske oružane snage demilitariziraju Krim. Prešli smo 70 odsto udaljenosti - dodao je Jermak. Pozvao je zapadne zemlje da Kijevu dostave više oružja rekavši da Rusija koristi iranske bespilotne letelice i severnokorejsko artiljeriju protiv ukrajinskih snaga.

Zvaničnicu su još ranije ovog meseca potvrdili Gardijanu da između nekoliko desetina i nekoliko stotina vojnika drži uporište na suprotnoj strani reke u sklopu operacije koja je započela sredinom oktobra. Priznali su da se suočavaju s teškim napadima.

U današnjem izveštaju Vol strit žurnala stoji da ukrajinski marinci pojačavaju položaje u tri sela na istočnoj obali reke i da su presekli jedan put koju su Rusi koristili za snabdevanje trupa u tom području.

Kurir.rs/Index

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track