VIŠE OD 450 PACIJENATA U AGONIJI! Bolnica priznala da postoji mogućnost da su tokom pregleda zaraženi virusom hepatitisa i HIV-a
Foto: Shutterstock

saopštenje

VIŠE OD 450 PACIJENATA U AGONIJI! Bolnica priznala da postoji mogućnost da su tokom pregleda zaraženi virusom hepatitisa i HIV-a

Planeta -

Stotine pacijenata u bolnici Salem u Masačusetsu možda su bili izloženi virusima hepatitisa B i C, ali i HIV-a!.

Infekcija među obolelima nije zvanično potvrđena.

Bolnica, koja se nalazi tridesetak kilometara severoistočno od Bostona, saopštila je da je skoro 450 pacijenata koji su bili podvrgnuti endoskopskim procedurama tokom dvogodišnjeg perioda možda bilo izloženo opakim virusima.

Endoskopije su testovi koji se rade umetanjem instrumenta nalik na cev u telo koji pruža sliku lekaru. Uobičajene endoskopske procedure su bronhoskopije, kolonoskopije i laparoskopije.

PACIJENTI MOŽDA ZARAŽENI TOKOM PRIPREME

- Pacijenti su možda bili izloženi tokom intravenske primene lekova na način koji nije u skladu sa najboljom praksom - saopštila je bolnica.

Uprava je ranije ove godine saznala za incidente i ispravila praksu i obavestila timove za kvalitet usluge i kontrolu infekcija. Bolnički zvaničnici nisu otkrili više detalja o tome kako je došlo do izlaganja ili koje su mere preduzete da bi se sprečili slični problemi.

Bolnica Salem saopštila je da sarađuje sa zdravstvenim službama Masačusetsa i da je nakon istrage utvrđeno da je rizik od infekcije pacijenata od ovog događaja izuzetno nizak.

- Obaveštavamo sve pacijente koji su možda bili zaraženi da je bolnica uspostavila telefonsku liniju sa medicinskim osobljem da odgovori na pitanja i pruža besplatno testiranje i podršku onima koji su pogođeni - navodi se u saopštenju.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track