PAKAO NA DNJEPRU, UKRAJINSKI MARINCI SPREMILI ZAMKU RUSIMA: Kijev još ima keca u rukavu, tvrde da su ostavili GROBLJE TENKOVA
Foto: Youtube/Military Division/Printscreen/liveuamap

PAKAO NA DNJEPRU, UKRAJINSKI MARINCI SPREMILI ZAMKU RUSIMA: Kijev još ima keca u rukavu, tvrde da su ostavili GROBLJE TENKOVA

Planeta -

Komanda ukrajinskih marinaca saopštila je da su njeni borci uništili stotine ruskih oklopnih vozila u borbama na istočnoj obali reke Dnjepar. To je prvi put da se Kijev oglasio i priznao da ukrajinska vojska širi mostobrane na velikoj reci.

U tom saopštenju takođe nalazimo prvu tvrdnju o ruskim gubicima na tom sektoru fronta, što je, prema tvrdnjama Kijeva, rezultat do sada neuspešnih pokušaja Rusije da eliminiše utvrđena uporišta na istočnoj obali najvećeg plovnog puta Ukrajine.

- Zahvaljujući hrabrosti i profesionalizmu ukrajinskih marinaca, u saradnji sa drugim jedinicama Odbrambenih snaga, su uspeli da se učvrste na nekoliko mostobrana - objavio je Korpus marinaca Oružanih snaga Ukrajine u petak.

Ruski mediji su 13. novembra izvestili da je Ministarstvo odbrane rešilo da pregrupiše trupe u Hersonskoj oblasti, a potom su brzo povukli ta saopštenja.

- Procenivši situaciju, komanda grupe Dnjepar odlučila je da premesti trupe na povoljnije položaje istočno od Dnjepra - navodi se u izbrisanim vestima ruskih medija TASS i RIA Novosti.

Nakon brisanja vesti, saopšteno je da su raniji izveštaji "objavljeni greškom".

Nezvanične ukrajinske vojne informativne platforme prvi put su izvestile da marinci koriste male čamce da pređu Dnjepar sredinom oktobra.

Ruski blogeri brzo su potvrdili rastuće prisustvo ukrajinskih marinaca i pešadije koja se ukopava i polako širi položaje.

U saopštenju komande marinaca navodi se da su ukrajinske trupe "izvele niz uspešnih akcija na levoj obali reke Dnjepar u pravcu Hersona... i uspele da se učvrste na nekoliko mostobrana".

Prema saopštenju komande marinaca, ukrajinske trupe koje se bore na levoj obali Dnjepra nanele su ozbiljne gubitke ruskim snagama u tom sektoru, posebno u ljudstvu i teškom naoružanju.

- Procenjeni gubici ruskog vojnog osoblja su 1.216 poginulih i 2.217 ranjenih vojnika. Uništena su ili izbačena iz stroja 24 tenka, 89 artiljerijskih sistema i minobacača, 135 kamiona i automobila, 48 borbenih oklopnih vozila, 9 raketnih artiljerijskih bacača, 14 čamaca, 15 elektronskih sistema za presretanje ili radarskih sistema i 4 komandna mesta - navodi se u saopštenju ukrajinskih marinaca.

- Kombinovana jedinica za elektronsko ratovanje Korpusa marinaca neutralisala je 135 dronova-kamikaza i 5 operativno-taktičkih izviđačkih bespilotnih letelica - navodi se u saopštenju.

Kijev Post nije mogao da potvrdi tvrdnje ukrajinskih marinaca. Anegdotski izveštaji ukrajinskih vojnih blogera i informativnih platformi u protekle četiri nedelje govore o teškim borbama na mokrom, močvarnom terenu i snažnoj ukrajinskoj artiljerijskoj vatri koja je zaustavila rusko napredovanje ka ukrajinskim mostobranima.

Saopštenje marinaca je potvrdilo izveštaje vojnih blogera sa obe strane o gustim "rojevima" ukrajinskih dronova oko mostobrana, posebno preko nekoliko tvrdih puteva koji vode kroz šume i močvare u nizinama reka.

Ruski vojni blogeri su u petak izvestili da su ukrajinske trupe ukopane u dve enklave na levoj obali i pod jakim ruskim vazdušnim udarima.

U postu od petka "Romanov 92", bloger koji je navodno služio sa ruskim trupama u sektoru Hersona, navodi se da je 11. novembra ukrajinska raketa HIMARS pogodila kolonu sa trupama 1. ruskog bataljona 35. odvojene motostreljačke brigade kod sela Gladki, ubivši na desetine vojnika.

Uspeh ukrajinskog udara bio je rezultat lošeg obezbeđenja, a istraga za utvrđivanje mogućeg nemara oficira je u toku, navodi se u izveštaju.

Ukrajinski marinci navodno drže dva mostobrana; jedan kod sela Piščanivka, Poime i Pidstepne nekih 10 kilometara uzvodno od grada Hersona, a drugi oko sela Krinki, nekih 20 kilometara dalje uzvodno.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške.

Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/Kyiv Post)

Bonus video:

04:02

ŽESTOKA RASPRAVA U PROGRAMU UŽIVO! Koprivica: Ukrajina je BIVŠA iz OVA tri razloga! Rakić uzvratio: Samo Rusi koriste taj izraz

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track