KAD JE ČUO BAJDENA, POČEO DA SE VRPOLJI I UZDAHNUO: Blinkenova reakcija HIT na društvenim mrežama - Evo šta ga je UZNEMIRILO
Foto: Twitter/@RachBlevins

KAD JE ČUO BAJDENA, POČEO DA SE VRPOLJI I UZDAHNUO: Blinkenova reakcija HIT na društvenim mrežama - Evo šta ga je UZNEMIRILO

Planeta -

Američki državni sekretar Entoni Blinken nije mogao da obuzda svoju reakciju nakon što je predsednik Džo Bajden nazvao svog kineskog kolegu Si Đinpinga diktatorom.

Srećom, u blizini se nalazila kamera koja je snimila Blinkenovo komešanje i odmahivanje glavom, a snimak je ubrzo počeo da kruži društvenim mrežama.

Posle četvoročasovnog sastanka dva predsednika u San Francisku u sredu, Bajdena su pitali da li i dalje smatra Sija Đinpinga diktatorom, s obzirom na njegovu upotrebu tog izraza ranije ove godine.

- On je diktator u smislu da je on tip koji vodi komunističku zemlju... zasnovanu na obliku vlasti koji je potpuno drugačiji od našeg - rekao je Bajden.

Čim je to rekao, Blinken je napravio grimasu, vrpoljio se i duboko disao pre nego što je zabrinuto pogledao predsednika. Kontroverzna izjava došla je u trenutku kada Amerika i Kina pokušavaju da izglade svoje odnose.

Si Đinping je rekao Bajdenu da bi obe zemlje trebalo da budu u stanju da se uzdignu iznad problema jedne druge dok pokušavaju da obnove bilateralne odnose nakon burne godine.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je izjava američkog predsednika u kome je kineskog kolegu nazvao "diktatorom" veoma pogrešna i neodgovorna politička manipulacija.

- Uvek postoje zlonamerni ljudi koji pokušavaju da zabiju klin u odnose Kine i Amerike, ali u tome neće uspeti - rekao je portparol Ministarstva Mao Ning novinarima, ne iznoseći detalje.

(Kurir.rs/Blic)

Bonus video:

03:00

Američki državni sekretar Blinken na sastanku sa ruskim ministrom spoljnih poslova Lavrovom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track