NEĆEMO PLESATI UZ MELODIJU BRISELA! Orban se obratio građanima, POBESNEO JE - "Opet hoće da nam kažu KAKO DA ŽIVIMO"
Foto: Youtube/WeTubers/Great Big Story/FRANCE 24 English

NEĆEMO PLESATI UZ MELODIJU BRISELA! Orban se obratio građanima, POBESNEO JE - "Opet hoće da nam kažu KAKO DA ŽIVIMO"

Planeta -

Mađarski premijer Viktor Orban zatražio je od građana da ne podležu pritiscima rukovodstva Evropske unije i da ne podržavaju slanje dodatnog naoružanja i finansijske pomoći Ukrajini.

Šef mađarske vlade je pozvao sve sunarodnike da se izjasne o ovim pitanjima, koja su uvrštena u upitnike koji su poslati poštom tokom nacionalnih konsultacija koje su počele u zemlji.

Orban je napomenuo da se radi o zaštiti državnog suvereniteta i da se o ovom pitanju vodi "ozbiljna debata" u EU.

- Briselske birokrate ponovo žele da nam kažu kako da živimo: hoće da daju Ukrajini više novca i više oružja... i hoće da mi, Mađari, pustimo migrante u našu zemlju - rekao je mađarski premijer.

- Ali mi smo Mađari i ne želimo da plešemo uz melodiju Brisela - naglasio je on u video poruci na Fejsbuku.

Orban kaže da je popunio upitnik koji je dobio poštom.

Vlada se nada da će na ovaj način pridobiti podršku građana za pregovore sa liderima EU.

Od 11 pitanja uključenih u upitnik, 4 se odnose na Ukrajinu: o pristupanju ove zemlje EU, snabdevanju oružjem, pružanju finansijske pomoći, kao i uvozu ukrajinskog žita.

Pored toga, autori sociološke studije odlučili su da pitaju svoje sunarodnike o mišljenju o ilegalnim migracijama i merama socijalne podrške stanovništvu.

Od ispitanika se takođe traži da iznesu svoje stavove o LGBT populaciji i stranom finansiranju političkih partija.

Mađarske vlasti su već nekoliko puta održale nacionalne konsultacije, šaljući upitnike poštom i kreirajući posebnu veb stranicu u tu svrhu, na kojoj se na sva pitanja može odgovoriti onlajn.

Ova vrsta ankete je dobrovoljna. Poslednji put takve konsultacije su održane 2022. godine i ticale su se odnosa prema sankcijama EU protiv Rusije.

U njima je učestvovalo više od milion 360 hiljada ljudi, od kojih se 97 odsto izjasnilo protiv politike Brisela. Vlasti smatraju da je ovo prilično visoka cifra, s obzirom na to da broj stanovnika u zemlji ne prelazi 10 miliona. Pre toga, nacionalne konsultacije su se doticale migracija i pandemije koronavirusa.

(Kurir.rs/TASS)

Bonus video:

00:30

ORBAN SE OBRATIO VUČIĆU U NOVOM SADU: Predsedniče, vama je teško jer niste članica EU, a nama je teško jer jesmo članica EU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja