NETANJAHU ZNAO ŠTA SE SPREMA? Obaveštajni zvaničnik mu 2 PUTA objašnjavao šta to Iran, Hezbolah i Hamas podstiče da KRENU U NAPAD
Foto: AP Christophe Ena

upozorenje stiglo još u martu

NETANJAHU ZNAO ŠTA SE SPREMA? Obaveštajni zvaničnik mu 2 PUTA objašnjavao šta to Iran, Hezbolah i Hamas podstiče da KRENU U NAPAD

Planeta -

Visoki izraelski obaveštajni zvaničnik je dva puta upozorio premijera Benjamina Netanjahua ove godine da unutrašnja napetost zbog sporne reforme pravosuđa ohrabruje Iran, libanski Hezbolah i palestinski Hamas da potencijalno povedu vojnu akciju protiv jevrejske države, piše danas izraelski list Harec.

Brigadni general Amit Sar, koji rukovodi odeljenjem za istragu vojne obaveštajne službe, je prvi put upozorio Netanjahua 19. marta, sedam dana pre nego što je parlament (Kneset) trebalo da usvoji predlog zakona o reformi i premijer otpustio ministra odbrane Joava Galanta, te pozvao na pauzu u sprovođenju plana.

Drugo pismo je navodno poslato sredinom jula, pre nego što je Kneset usvojio zakon kojim se umanjuju ovlašćenja suda da obara odluke vlade koje smatra nerazumnim.

Benjamin Netanjahu
foto: Youtube/ABC News/Figher jet news/Make It

U prvom pismu je Sar ocenio da svi "igrači u ( bezbednosnom) sistemu primećuju da je Izrael u ozbiljnoj krizi bez presedana koja preti njegovoj koheziji i slabi ga".

"Za naše glavne neprijatelje - Iran, Hezbolah i Hamas - ta slabost je izraz linearnog procesa koji se završava kolapsom Izraela i trenutna situacija je mogućnost da se ubrza i prodube njegovi problemi", dodao je obaveštajni zvaničnik u prvom pismu.

Sar je takođe navodno upozorio da političke podele u Izraelu vode zemlju da pokuša da se uzdrži od bezbednosne eskalacije i dopusti da rizici protiv nje rastu.

Desetine hiljada Izraelaca su mesecima protestovale protiv reforme, a vojni rezervisti su upozoravali da se neće odazvati pozivima na dužnost ako se sprovođenje plana ultradesne vlade ne zaustavi.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track