"OVO JE PRVA POBEDA U RATU PROTIV RUSKOG OSVAJAČA": Ukrajina obeležava DESET GODINA Majdana, Zelenski i o "prvoj kontraofanzivi"
Foto: YURIY KIRNICHNY / AFP / Profimedia, Maloletka Yevgeny / TASS / Profimedia, Pochuyev Mikhail / TASS / Profimedia, EPA Oleg Petrasyuk, EPA Presidential Press Service

decenija od proevropskih protesta i revolucije u kijevu

"OVO JE PRVA POBEDA U RATU PROTIV RUSKOG OSVAJAČA": Ukrajina obeležava DESET GODINA Majdana, Zelenski i o "prvoj kontraofanzivi"

Planeta -

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel javio je danas da je stigao Kijev na obeležavanje desete godišnjice od proevropskih protesta na trgu Majdan, u kojima su svrgnute proruske vlasti.

"Srećan sam što sam se vratio u Kijev među prijatelje", napisao je Mišel na društvenoj mreži X (bivši Tviter).

Neposredno pred njegov dolazak ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ocenio je da je revolucija Majdana, nazvana po imenu centralnog trga u Kijevu gde su se demonstranti okupljali, bila "prva pobeda" u ratu protiv ruskog osvajača.

Predsednik Evropskog saveta, institucije koja predstavlja 27 zemalja članica EU, je neposredno pred dolazak rekao da dolazi da "izrazi snažnu podršku EU" i da pripremi sa Zelenskim naredni evropski samit u decembru na kome treba da se zvanično odluči o sledećoj etapi oko izražene želje Kijeva da postane članica EU.

Kijev, Majdan, kijevski trg Majdan
foto: EPA Oleg Petrasyuk

Evropska komisija već je početkom novembra dala zeleno svetlo da EU da Ukrajini status kandidata, ali konačnu odluku treba da donesu zemlje članice.

Nekoliko sati pre dolaska Mišela, nemački ministar odbrane Boris Pistorijus takođe je stigao u Kijev da pruži uveravanja ukrajinskim vođama o tome da su Nemačka i Evropljani uz Ukrajinu, koja je pod ruskom invazijom od febraura 2022. godine.

Kijev, Majdan, kijevski trg Majdan
foto: EPA Oleg Petrasyuk

Juče je u Kijev takođe stigao američki ministar odbrane Lojd Ostin da ponovo potvrdi američku podršku i objavi novu vojnu pomoć od 100 miliona dolara.

Kijev, Majdan, kijevski trg Majdan
foto: EPA Oleg Petrasyuk

Kijev strahuje da bi njegovi zapadni saveznici mogli da smanje njihovo angažovanje u trenutku kada je međunarodna pažnja zaokupljena ratom između Izraela i palestinskog Hamasa.

Pored toga, američki Kongres je podeljen oko nastavka pomoći Ukrajini, a Evropska unija oko finansiranja svog programa pomoći.

Kijev, Majdan, kijevski trg Majdan
foto: Pochuyev Mikhail / TASS / Profimedia

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen uputila je video poruku ukrajinskim vođama u kojoj ponovo potvrđuje da je "budućnost Ukrajine u Evropi".

Kijev, Majdan, kijevski trg Majdan
foto: Maloletka Yevgeny / TASS / Profimedia

"Pre tačno deset godina cela jedna nacija izašla je na ulice i jednoglasno poručila da Ukrajina pripada Evropi", napisala je fon der Lajen u poruci.

Predsednik Volodimir Zelenski u video poruci svom narodu napisao je da su "Ukrajinci pre deset godina pokrenuli prvu kontraofanzivu protiv pokušaja da nas liše naše evropske budućnosti".

Kijev, Majdan, kijevski trg Majdan
foto: YURIY KIRNICHNY / AFP / Profimedia

Pre deset godina, 21. novembra 2013. godine hiljade demonstranata izašle su na trg Majdan u centru Kijeva i protestovale zbog odluke tadašnjeg predsednika Viktora Janukoviča, donete pod pritiskom Moskve, da ne potpiše sporazum o pridruživanju Ukrajine Evropskoj uniji.

(Kurir.rs/Beta)

Bonus video:

04:16

ZELENSKI SIMBOL RATA U UKRAJINI, AKO GA SMENE DOĆI ĆE DO PRIMIRJA? Deđanski: Do PROLEĆA moguć KRAJ RATA, Evropa će plaćati CEH

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track