JAPAN UPOZORIO STANOVNIKE DA ODMAH PRONAĐU SKLONIŠTE: Severna Koreja upravo lansirala raketu, neviđena drama, ugroženi i brodovi
Foto: EPA/Kcna

uzbuna

JAPAN UPOZORIO STANOVNIKE DA ODMAH PRONAĐU SKLONIŠTE: Severna Koreja upravo lansirala raketu, neviđena drama, ugroženi i brodovi

Planeta -

Japanska vlada izdala je u utorak hitno upozorenje za stanovnike da nađu zaklon nakon što je Severna Кoreja navodno lansirala raketu za koju se veruje da nosi satelit!

To je treći pokušaj Pjongjanga da postavi satelit u orbitu od početka godine.

Japanska vlada izdala je hitno upozorenje za stanovnike na jugu da se zaklone zbog mogućeg pada severnokorejskog projektila. Japan je preko svog sistema za uzbunjivanje J-Alert saopštio da je Severna Кoreja ispalila projektil i upozorila stanovnike južne prefekture Okinave.

Japanska obalska straža saopštila je u utorak da je obaveštena o lansiranju u pravcu Žutog mora i Istočnog kineskog mora. Južnokorejska državna agencija za pomorsku bezbednost izdala je upozorenje i brodovima.

Upozorenje je ukinuto kad je opasnost prošla.

- Projektil je preleteo Tihi okean u 22.55 sati (15.55 po našem vremenu). Upozorenje o evakuaciji je ukinuto. Ako nađete nepoznate predmete odmah obavestite policiju ili vatrogasnu službu - navodi se u poruci.

Vojska Južne Кoreje saopštila je da se veruje da "raketa nosi špijunski satelit" i da je lansirana prema jugu.

Severna Кoreja je obavestila Japan da planira da lansira satelit između srede i 1. decembra.

Severna Кoreja je pokušala da lansira satelite dva puta od početka godine, međutim, nije uspela, a južnokorejski zvaničnici su poslednjih dana rekli da izgleda da će uskoro ponovo pokušati.

(Kurir.rs/Dejli mejl/RIA/Foto:Ilustracija)

Bonus video:

00:48

Svemirska letelica Šendžou-16 uskoro će biti lansirana

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track