STRAH! ZEMLJE EU POJAČAVAJU KONTROLE GRANICA: Na snazi strožije mere zbog povećanog broja migranata
Foto: EPA Sarah Yenesel

STRAH! ZEMLJE EU POJAČAVAJU KONTROLE GRANICA: Na snazi strožije mere zbog povećanog broja migranata

Planeta -

Evropska unija se suočava sa porastom broja migranata koji ulaze legalnim i ilegalnim putem, što je podstaklo pojedine države članice da privremeno ponovo uvedu granične kontrole unutar, u normalnim uslovima, zone slobodnog kretanja.

Šengenska pravila EU dozvoljavaju takvu akciju „kao poslednje sredstvo“ kojem se pribegava u slučajevima koji se smatraju ozbiljnim pretnjama po unutrašnju bezbednost ili javnu politiku, prenosi Rojters.

Poslednja u nizu zemalja koje su uvele strože kontrole granica je Finska, koja je danas privremeno zatvorila sedam od osam putničkih graničnih prelaza sa Rusijom, kao odgovor na visok priliv migranata iz Rusije.

Prethodno su i druge zemlje pooštrile kontrole, uključujući Austriju, koja je u oktobru uvela kontrole na granici sa Češkom do 6. decembra.

Austrija je u novembru produžila kontrole granice sa Slovenijom i Mađarskom do maja 2024. godine, navodeći kao razloge pritisak na centre za prijem azilanata, pretnje trgovinom oružjem, kriminalne mreže koje se dovode u vezu sa ratom u Ukrajini, kao i trgovinu ljudima.

Danska je u avgustu na aerodromu u Kopenhagenu pooštrila graničnu kontrolu za one koji ulaze u državu, uključujući i one iz zemalja Šengena, radi jače bezbednosti nakon što je zabeleženo nekoliko incidenata tokom kojih je spaljen Kuran.

Ova država je produžila provere na dansko-nemačkoj kopnenoj granici i u lukama koje su trajektima povezane sa Nemačkom do maja 2024. godine, navodi se u izveštaju Evropske komisije.

Danska vlada saopštila je da je na taj način reagovala na povećanje iregularne migracije, i navela kao razloge pretnje od terorizma i organizovanog kriminala, špijunažu stranih obaveštajnih službi i rat u Ukrajini.

Nemačka je u septembru najavila kontrolu nad kopnenim granicama sa Poljskom, Češkom i Švajcarskom, koja bi trebalo da traje do 4. decembra.

Kurir.rs/Nova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track