MOSKVA ŽELI DA BUDE AI SUPERSILA Putin upozorio Zapad: Ne smete imati monopol nad veštačkom inteligencijom, stiže RUSKA STRATEGIJA
Foto: EPA Sergy Guneev Kremlin Pool, Shutterstock

"OPASNO I NEPRIHVATLJIVO"

MOSKVA ŽELI DA BUDE AI SUPERSILA Putin upozorio Zapad: Ne smete imati monopol nad veštačkom inteligencijom, stiže RUSKA STRATEGIJA

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin u petak je upozorio da se Zapadu ne sme dopustiti da razvije monopol na području veštačke inteligencije (AI), najavivši da će se uskoro objaviti ambicioznija ruska strategija u toj sferi.

Sjedinjene Države i Kina predvodnici su razvoja AI-ja, tehnologije za koju mnogi naučnici i svetski čelnici predviđaju da će transformisati svet i revolucionizirati društvo kao što su to kompjuteri učinili krajem 20. veka.

I Moskva ima ambicije postati AI supersila, ali njeni napori zasad kasne zbog rata u Ukrajini koji je primorao mnoge talentiran da napuste Rusiju i potaknuo zapadne sankcije koje su zaustavile uvoz visokotehnoloških proizvoda, piše Reuters.

Govoreći u Moskvi na konferenciji o AI, uz direktora Sberbanka Germana Grefa, Putin je rekao da je nemoguće zabraniti AI te je upozorio da bi bilo opasno i neprihvatljivo omogućiti zapadnim platformama da razviju monopol u AI tehnologijama.

„Kao prvi korak će u vrlo bliskoj budućnosti biti potpisan predsednički dekret te će se usvojiti nova verzija nacionalne strategije za razvoj veštačke inteligencije”, kazao je Putin na konferenciji.

Ta će strategija doneti značajne promene, uključujući „ekspanziju fundamentalnih i primijenjenih istraživanja u području generativne veštačke inteligencije i velikih jezičnih modela”, najavljuje ruski predsednik.

Rusija treba napraviti zakonodavne i investicione promene kako bi podstakla razvoj veštačke inteligencije, zaključio je.

Kurir.rs/Jutarnji list

Bonus video:

02:58

PAZITE ŠTA DELITE! VEŠTAČKA INTELIGENCIJA MOŽE PROBITI VAŠE BANKOVNE ŠIFRE! Stručnjaci: Na internetu se vodi rat DVE VRSTE ljudi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track