STEJT DEPARTMENT OBJAVIO ŠTA ĆE BITI S UKRAJINOM: Putin neće mir dok ne vidi da li će Tramp da pobedi na IZBORIMA U AMERICI
Foto: EPA/Mikhael Klimentyevsputnikkreml, AP/Bryon Houlgrave, Shutterstock

BRIFING ZA NOVINARE NAKON SASTANKA NATO U BRISELU

STEJT DEPARTMENT OBJAVIO ŠTA ĆE BITI S UKRAJINOM: Putin neće mir dok ne vidi da li će Tramp da pobedi na IZBORIMA U AMERICI

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin neće zaključiti mir u Ukrajini pre nego što sazna rezultate američkih predsedničkih izbora u novembru 2024.

Rojters prenosi da je to izjavio neimenovani visoki zvaničnik Stejt departmenta, u trenutku zabrinutosti u Vašingtonu da bi potencijalna pobeda bivšeg predsednika Donalda Trampa mogla da sruši zapadnu podršku Kijevu.

Navodi se da je Tramp, koji nastoji da bude reizabran 2024. i trenutno vodi među kandidatima za republikansku predsedničku nominaciju, žestoki kritičar američke pomoći Ukrajini.

Vladimir Putin
foto: EPA Pavel Bednyakovsputnikkremlin

Na brifingu sa novinarima nakon sastanka šefova diplomatija zemalja članica NATO u Briselu američki zvaničnik je kazao da je Alijansa potvrdila podršku Ukrajini znajući da nije verovatno da će mirovni sporazum biti postignut naredne godine.

- Moja očekivanja su da Putin neće zaključiti mir ili razumni mir pre nego što vidi rezultate naših izbora - kazao je zvaničnik Stejt departmenta koji je insistirao na anonimnosti.

Donald Tramp
foto: Youtube/60 Minutes/SlowTV Relax&Background

Istraživanje javnog mnjenja koje je u SAD sredinom novembra obavio Rojters/Ipsos ukazalo je na tesnu izbornu trku Tramp i aktuelnog američkog predsednika Džoa Bajdena.

Prema toj anketi Tramp ima 51 odsto podrške, a Bajden 49 odsto.

(Kurir.rs/Reuters)

Bonus video:

01:09

RUSI SU IMALI MEĐUNARODNU OBAVEZU, SADA GRAĐANI PROTESTUJU ISPRED AMBASADE Obradović: Traže ostavku, PUTIN STVARA NOVI PROJEKAT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track