NE ŽELIM DA PONOVO BUDE PREDSEDNIK: Supruga Zelenskog o planovima za budućnost - "Trebalo bi da smislimo NEŠTO NOVO"
Foto: Youtube/BBC News/60 Minutes

NE ŽELIM DA PONOVO BUDE PREDSEDNIK: Supruga Zelenskog o planovima za budućnost - "Trebalo bi da smislimo NEŠTO NOVO"

Planeta -

Olena Zelenska ne želi da se njen suprug, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, kandiduje za novi predsednički mandat.

- Ne želim da ponovo postane predsednik... Možda bi u budućnosti trebalo da smislimo nešto novo - rekla je Zelenska u podkastu britanskog magazina Ekonomist, odgovarajući na pitanje o planovima za budućnost .

Ranije je ukrajinsko izdanje "Strana" objavilo da su predstavnici svih frakcija Vrhovne rade, uključujući i "Slugu naroda" Volodimira Zelenskog, potpisali izjavu da smatraju da je nemoguće održati ni parlamentarne ni predsedničke izbore u zemlji pre završetka rata u Ukrajini.

Kako je Strani objasnio jedan od parlamentaraca, nakon potpisivanja ove izjave biće mnogo teže doneti odluku o raspisivanju izbora kroz Radu.

Izborno pitanje

Parlamentarni izbori trebalo je da budu održani krajem oktobra, ali je njihovo održavanje postalo nemoguće jer je u zemlji uvedeno i više puta produženo vanredno stanje od februara 2022. godine.

Prema ustavu, predsednički izbori u Ukrajini trebalo bi da budu održani na proleće 2024. godine, ali se o mogućnosti njihovog otkazivanja ili odlaganja već dugo govori u ukrajinskim medijima.

Kako je primetio bivši premijer Ukrajine Nikolaj Azarov, vlasti moraju da raspišu izbore tri meseca unapred, odnosno do kraja decembra.

Početkom novembra, zamenik Vrhovne rade Aleksej Gončarenko izvestio je da je Zelenski navodno naredio svojoj kancelariji da počne sa pripremama za izbore zakazane za 31. mart. Ova informacija nije zvanično potvrđena.

(Kurir.rs/TASS/The Economist)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track