KAKO JE OTROVANA ŽENA KIRILA BUDANOVA: U krvi pronađeni arsen i živa
Foto: Youtube/Journalist Today/Ukrainska Pravda

KAKO JE OTROVANA ŽENA KIRILA BUDANOVA: U krvi pronađeni arsen i živa

Planeta -

Prema navodima bivšeg šefa ukrajinske obaveštajne službe Valerija Kondratjukova, u uzorcima krvi Marijane Budanove pronađeni su teški metali

Marijana Budanova, supruga načelnika Uprave za obaveštajne poslove Ministarstva obrane Ukrajine Kirila Budanova, hospitalizovana je sa simptomima trovanja.

To je u ovog utorka 28. novembra objavilo nekoliko medija pozivajući se na anonimne izvore u ukrajinskoj vojnoj obaveštajnoj službi. Navodno su izbegnute ozbiljne posledice, jer je trovanje uočeno na vreme.

Trovanje je kasnije potvrdio i portparol tajne službe Andrij Jusov. Prema njegovim rečima, lečenje Budanove već je okončano. Ipak, ona će sledećih nekoliko nedelja ostati pod kontrolom lekara. Kako javlja ukrajinski portal LIGA.net, pozivajući se na Jusova, sam Kirilo Budanov nije bio otrovan.

Trovanje teškim metalima?

Prema navodima bivšeg šefa ukrajinske obaveštajne službe Valerija Kondratjukova, u uzorcima krvi Marijane Budanove pronađeni su teški metali.

"Testovi su otkrili elemente kao što su arsen i živa", rekao je Kondratjuk za ukrajinsku televiziju NW.

Prema njegovim rečima, nekoliko službenika tajne službe imalo je simptome trovanja.

"Ne govorimo o telohraniteljima koji prate Budanovljevu suprugu, već o visokim zvaničnicima, šefovima pojedinih odeljenja koji su posebno odgovorni za operacije u Rusiji", rekao je Kondratjuk.

Kiril Budanov
foto: EPA/Roman Pilipey

Tajna služba ne potvrđuje, ali i ne demantuje tu informaciju. Na upit DW, obaveštajna još nisu odgovorili.

Ko je Marijana Budanova?

O Budanovima se u otvorenim izvorima malo može pronaći. Poznato je samo da je supruga šefa obaveštajne službe rođena u selu Stavišče u Kijevskoj oblasti. Po zanimanju je psihološkinja, ima 30 godina i deset godina je u braku s Kirilom Budanovim.

U intervjuu za magazin "Ele" u oktobru 2022. rekla je da je svog supruga upoznala u jesen 2013, neposredno pre demonstracija protiv iznenadne objave tadašnje ukrajinske vlade da ne želi da potpiše planirani sporazum o pridruživanju s Evropskom unijom. U završnoj fazi protesta u proleće 2014. usledila je ruska aneksija Krima i destabilizacija zemlje.

Njen suprug je od početka bio angažovan u Donbasu, gde je dvaput i ranjen. Ona sama je volontirala u bolnici i pomagala ranjenim vojnicima.

Budanova je 2020. učestvovala na izborima za gradsko veće Kijeva, kandidujući se za stranku UDAR gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička. Stranka UDAR, međutim, nije dobila mandat. Godinu dana nakon izbora, Budanova je postala Kličkova savetnica i bila je nadležna za borbu protiv korupcije u području politike za mlade i sport.

"Sve se promenilo 24. februara 2022", rekla je Budanova u intervjuu za "Ele" o danu kada je počeo rat u Ukrajini.

Kirilo Budanov je kasnije za portal "The War Zone" rekao da je njegova supruga "policijska zvaničnica" i da predaje psihologiju na Akademiji Ministarstva unutrašnjih poslova.

Zajednički život u kancelariji

I sam Kirilo Budanov i njegova supruga govorili su u mnogim svojim intervjuima o početku ruske invazije, rekavši da su se zapravo preselili u kancelariju šefa obaveštajne službe 23. februara 2022. i da otada tamo žive zajedno.

Kiril Budanov
foto: Screenshot YT/Ukraine Inkognita

"Spremili smo se i odvezli do njegovog radnog mesta i otada nismo bili kod kuće. Nismo bili posebno pripremljeni za to. Uzeli smo neka dokumenta, telefone i odeću za određeno vreme, i tako smo otišli", ispričala je Marijana Budanova u intervjuu za "Ele".

"Moja draga je uvek sa mnom, ona živi sa mnom u kancelariji 24 sata dnevno", rekao je njen suprug je za Radio Slobodu u avgustu 2023.

Pokušaj atentata na Kirila Budanova

Letos je pres-služba Uprave za obaveštajne poslove Ministarstva obrane izvestila da je Kirilo Budanov već preživeo više od desetak pokušaja ubistva i ostao važna meta ruskih obaveštajaca i Putinove propagande.

"Naravno, preduzimaju se sve mere bezbednosti, ali to ne utiče na njegov rad. Ja mislim da bi pre Putin i njegovo najbliže okruženje trebalo da se boje", rekao je Andrij Jusov, portparol vojne obaveštajne službe.

Kirilo Budanov je ranije u razgovoru s ukrajinskim novinarom Dmitrom Komarovim o pokušajima atentata rekao da su oni svojevrsno priznanje i da će samo pokazati da je on kao šef ukrajinske obaveštajne službe radio svoj posao kako treba.

U međuvremenu, Andrej Jusov je rekao da Ukrajina sumnja da je Rusija umešana u trovanje Marijane Budanove.

"Istraga će još pokazati da li je to tako, ali to je trenutno naša glavna hipoteza", rekao je portparol Uprave za obaveštajne poslove Ministarstva obrane Ukrajine.

Kurir.rs/Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja