ZAVERA: Ko je zaradio skoro 900 miliona dolara na berzi od napada Hamasa na Izrael?
Izraelski tenk u plamenu: Napad od 7. oktobra, Foto: AP

ZAVERA: Ko je zaradio skoro 900 miliona dolara na berzi od napada Hamasa na Izrael?

Planeta -

U Izraelu pokrenuta istraga posle objavljivanja studije u kojoj se navode sumnjive finansijske transakcije uoči masakra od 7. oktobra gosa Špekulanti "skraćivali obveznice", tj. kladili se protiv izraelskih banaka Finansijeri povezani s Hamasom zaradili su stotine miliona dolara profita tako što su se kladili protiv izraelskih finansijskih institucija uoči napada od 7. oktobra, kada je ubijeno oko 1.300 vojnika i civila, navodi se u studiji dvojice uglednih analitičara.

Samo je jedan neimenovani trgovac na berzi "skratio" 4,43 miliona deonica u izraelskoj najvećoj banci Leumi, između 15. septembra i 5. oktobra, što znači da se kladio da će cena deonica ove banke pasti na tržištu.

Insajderske informacije

Posle napada akcije ove banke su izgubile na vrednosti, zbog čega je ovaj trgovac zaradio 3,2 milijarde šekela (oko 862 miliona dolara), preneo je BBC. Veruje se da je on imao insajderske informacije od osoba bliskih Hamasu o planiranim napadima, što je iskoristio da profitira na tragičnim događajima koji su usledili.

Takozvano skraćivanje obveznica je berzanski termin koji se upotrebljava kada investitori pokušavaju da zarade novac na deonicama, obveznicama ili drugim finansijskim instrumentima za koje misle da će im vrednost pasti. Oni se dogovaraju da će prodati deonice koje još ne poseduju po trenutnoj ceni, nadajući se da će ih kasnije kupiti po nižoj ceni pre nego što deonice promene vlasnika, kako bi tada mogli da zarade na razlici u njihovoj vrednosti.

- Danima pre napada Hamasa izgledalo je da brokeri predviđaju događaje koji će uslediti - navodi se u studiji dvojice istraživača Roberta Džeksona sa Univerziteta Njujork i Džošue Mitsa sa Univerziteta Kolumbija.

Analiza: Broker na berzi u Njujorku
Analiza: Broker na berzi u Njujorkufoto: AP

Oni u studiji navode da je "skraćivanje" uoči napada Hamasa daleko premašilo razmere koji su se dogodili tokom drugih kriznih perioda, uključujući recesiju nakon finansijske krize, rat između Izraela i Gaze 2014. i pandemiju koronavirusa.

Istraživači su identifikovali dramatičan porast broja investitora koji žele da prodaju deonice izraelskih kompanija na berzi u Tel Avivu. Takođe su primetili skok u prodajnim aktivnostima u ulaganju koje prati kretanje izraelskih deonica poznato kao Exchange Traded Fund (ETF).

- Neposredno pre napada "skraćivanje" izraelskih vrednosnih papira na berzi u Tel Avivu dramatično je poraslo - navodi se u izveštaju na 66 strana.

Milioni od kriptovaluta

Izraelski zvaničnici su potvrdili da je pokrenuta istraga i da je ovo pitanje poznato vlastima.

Amerika od 1997. smatra Hamas terorističkom organizacijom, zbog čega mu je zabranjeno trgovanje na berzi. Međutim, Vol strit džurnal je nedavno objavio da su Hamas, Islamski džihad i Hezbolah zaradili najmanje 134 miliona dolara od kriptovaluta u periodu od avgusta 2021. do juna ove godine.

UKRATKO

- Juče su nastavljeni žestoki sukobi izraelske vojske i palestinskih ekstremista u Pojasu Gaze oko grada Kan Junis

- Izraelske odbrambene snage (IDF) izrazile su žaljenje zbog ubistva libanskog vojnika u napadu na cilj proiranskog Hezbolaha u utorak

- SAD veruju da bi velike vojne operacije na jugu Pojasa Gaze mogle da se okončaju do januara, preneo je CNN

- Izraelski premijer Netanjahu ponovo je odbacio mogućnost dolaska međunarodnih mirovnih snaga u Gazu

- Izrael je zatražio da Međunarodni komitet Crvenog krsta dobije pristup kidnapovanim Izraelcima i strancima koje je oteo Hamas

- Na društvenim mrežama se pojavio snimak na kome izraelski vojnici kod Hebrona ubijaju jednog Palestinca s poteškoćama u razvoju

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track