BAJDEN ZAPLAŠIO KONGRES: Ako Putin zauzme Ukrajinu, neće se zaustaviti! Nastaviće dalje i napašće NATO saveznika!
Foto: Anthony Harvey / Shutterstock Editorial / Profimedia

BAJDEN ZAPLAŠIO KONGRES: Ako Putin zauzme Ukrajinu, neće se zaustaviti! Nastaviće dalje i napašće NATO saveznika!

Planeta -

Nakon što Rusija pobedi u specijalnoj operaciji u Ukrajini namerava da izvede napad na članice NATO-a, saopštio je predsednik SAD Džozef Bajden u specijalnom obraćanju posvećenom Ukrajini.

„Ako Putin zauzme Ukrajinu, neće se zaustaviti. On će nastaviti dalje i napašće NATO saveznika“, rekao je Bajden, dodavši da će time SAD biti uvučene u konflikt.

On je istakao da nije spreman da okrene leđa Ukrajini i da američki Kongres treba da odobri paket pomoći Ukrajini pre nego što poslanici odu na božićni raspust sredinom meseca: to ne može da čeka.

„Upravo sam održao sastanak sa partnerima iz G7 i razgovarali smo o tom pitanju. Svi evropski lideri, svi smo spremni da podržavamo Ukrajinu“, tvrdi američki lider.

U međuvremenu, SAD su objavile novi paket vojne pomoći Ukrajini od 175 miliona dolara.

„Ako Kongres ne odobri predsednikov zahtev za dodatno finansiranje nacionalne bezbednosti, ovo će biti jedan od poslednjih paketa pomoći za Ukrajinu“, saopštio je generalni sekretar SAD Entoni Blinken.

Bajden je ranije zatražio 106 milijardi dolara za pomoć Izraelu i Ukrajini, ali nije dobio neophodnu podršku u Kongresu. Gornji dom sa republikanskom većinom glasao je za dodelu pomoći samo Izraelu, ali je Senat pod kontrolom demokrata blokirao inicijativu.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track