OVA ŽENA JE 20 GODINA ROBIJALA ZBOG UBISTVA SVOJE ČETVORO DECE: Kada je otkrivena strašna istina PRESUDA JE PONIŠTENA! Preokret
Foto: Printscreen/BBC

OVA ŽENA JE 20 GODINA ROBIJALA ZBOG UBISTVA SVOJE ČETVORO DECE: Kada je otkrivena strašna istina PRESUDA JE PONIŠTENA! Preokret

Planeta -

Ženi koja je nekada bila okarakterisana kao "najgora majka Australije" poništena je presuda za ubistvo četvoro dece. Vrhovni sud Novog Južnog Velsa presudio je u četvrtak da dokazi koji su prvobitno korišćeni za određivanje kazne zatvora Ketlin Folbig "nisu pouzdani".

Državna vlada je Ketlin (56) pomilovala i oslobodila je u junu, nakon što je provela 20 godina u zatvoru. Folbigova je srećna zbog ovakvih vesti, ali je rekla da su dokazi o njenoj nevinosti decenijama bili "zanemareni i odbačeni".

"Sistem je više voleo da krivi mene nego da prihvati da deca ponekad mogu i umiru iznenada i neočekivano", rekla je ona pred sudom u četvrtak.

Slučaj Folbig je opisan kao jedna od najvećih australijskih grešaka pravde, prenosi BBC.

Radilo se o smrti njeno četvoro male dece Kejleba, Patrika, Sare i Laure - od kojih je svako iznenada umrlo između 1989. i 1999. godine, starosti između 19 dana i 18 meseci. Tužioci na njenom suđenju su tvrdili da ih je ona ugušila. Slučaj se oslanjao na posredne dokaze, koristeći njene dnevnike, koje psiholozi ili psihijatri nikada nisu pregledali, da bi je prikazali kao nestabilnu majku, sklonu besu.

Godine 2003. osuđena je na 40 godina zatvora zbog ubistva Sare, Patrika i Laure i ubistva Kejleba iz nehata. Kasnije je po žalbi kazna zatvora smanjena na 30 godina. Ranije ove godine, značajna istraga o njenom slučaju zaključila je da postoji razumna sumnja u njenu krivicu, zbog naučnih otkrića da su njena deca mogla da umru prirodnom smrću zbog neverovatno retkih genskih mutacija.

Njen pravni tim potvrdio je da će sada tražiti odštetu u njeno ime, ali nije rekao koliku. Slučaj je privukao globalnu pažnju i doveo do optužbi da pravni sistem Australije sporo reaguje na naprednu nauku.

"Zahvalna sam što su mi moderna nauka i genetika dali odgovore o tome kako su moja deca umrla", rekla je Katlin.

"Međutim, čak i 1999. godine imali smo pravne odgovore da dokažemo moju nevinost", dodala je ona.

"Tužioci su moje reči izvukli iz konteksta i okrenuli ih protiv mene... Nadam se da niko drugi nikada neće morati da trpi ono što sam ja preživela".

Kurir.rs/MONDO

Bonus video:

08:55

ODBRANA ĆE TEK SAD DOKAZATI DA JE NEVIN! Advokat zamerio Marjanoviću što se obratio javnosti, a evo šta mu je on na to rekao

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track