PUTIN NA GODIŠNJOJ KONFERENCIJI: Priznao da ima DVOJNIKA odgovarajući na pitanje koje mu je postavila VEŠTAČKA INTELIGENCIJA
Foto: Vladimir Gerdo / Sputnik / Profimedia, Alexander Zemlianichenko / AFP / Profimedia, Alexander Kazakov / TASS / Profimedia, Sergei Bobylev / TASS / Profimedia, Mikhail Klimentyev / TASS / Profimedia

STGLO VIŠE OD MILION I PO PITANJA

PUTIN NA GODIŠNJOJ KONFERENCIJI: Priznao da ima DVOJNIKA odgovarajući na pitanje koje mu je postavila VEŠTAČKA INTELIGENCIJA

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin na godišnjoj konferenciji odgovara na pitanja građana i novinara.

Sputnjik navodi da je stiglo više od milion i po pitanja.

Navodi se da građane Rusije najviše interesuje specijalna vojna operacija, kako Moskva naziva rat u Ukrajini, situacija na međunarodnom planu, ali i medicina, obrazovanje, komunalna i pitanja, kao i sport.

1 / 3 Foto: Alexander Kazakov / TASS / Profimedia

14.21 - Putin objavio šta je želeo da bude pre nego što je postao obaveštajac i koji mu je poklon ostao u sećanju

Predsednik Rusije je rekao da je "svaki čovek u različitim periodima svog života želeo je da bude nešto" i otkrio šta je želeo da bude u mladosti.

- Ranije sam želeo da budem pilot, kasnije obaveštajac, što sam i postao - rekao je Putin.

On je govorio i o "poklonu koji mu je ostao u sećanju".

- To su deca i deca naše dece. To je poklon od Svevišnjeg. Što se tiče poklona, najviše nas raduje, ne oni pokloni koje nam daju, već oni pokloni koje dajemo drugima. Verujem da se to posebno odnosi na muški deo publike. Ali i jedno i drugo je lepo - naveo je Putin.

14.12 - O uništenju "Severnog toka" i Ukrajini koja dobija novac za tranzit gasa

Putin je kazao da se u Rusiji intenzivno bave gasifikacijom, 450.000 domaćinstava je priključeno na gasnu mreži, milion je dobilo tehničke mogućnosti.

- Nismo mi zatvorili gasovode do Nemačke, već su to uradili Poljaci i Ukrajinci. I nismo mi digli u vazduh (gasovod) "Severni tok", to su uradili Amerikanci ili već neko drugi. To je laž da smo mi zatvorili gas ka Nemačkoj. A "Gasprom" sve svoje obaveze održava, čak i preko Ukrajine. I dalje. I od toga zarađujemo. Kao i Ukrajina od tranzita - prokomentarisao je Putin.

On je ocenio da će "Nemačka privreda već otići u minus, verovatno mali minus, ali to je njihova odluka".

Putin se potom vratio na temu tranzita gasa kroz Ukrajinu.

- Ukrajina dobija novac za tranzit, a inače i koristi naš gas. Čim naš gas uđe u Ukrajinu, on se razilazi po celoj teritoriji. Zašto da kažnjavamo Mađarsku ili Slovačku po pitanju gasa, oni redovno plaćaju pristojan novac? Radimo i intenzivno na gasovodu Snaga Sibira, koji je počeo da se radi pre sukoba u Ukrajini. Nikada ništa nismo radili politički motivisano, i nećemo - poručio je Putin.

14.03 - Putin priznao da ima dvojnika

- To je moj prvi dvojnik, rekao je Putin, komentarišući dvojnika koji je stvorila veštačka inteligencija i koji mu je postavio pitanje.

RT prenosi da je on tako ujedno odgovorio i na pitanje kako komentariše navode da ima više dvojnika.

Putin je, komentarišući razvoj veštačke inteligencije i pitanje devojčice da li će ona moći da zameni naše najmilije, između ostalih i njenu baku, dao odgovor kroz osmeh.

- Baku niko neće moći da zameni - rekao je ruski predsednik.

On je ipak kazao da "nije moguće zaustaviti razvoj veštačke inteligencije", kao ni onog "najvišeg vida" ove inteligencije koji joj omogućava da oseća mirise, i ukuse i da ima sposobnost da samu sebe razvija.

- To znači da je onda potrebno uspostaviti prevlast nad veštačkom inteligencijom, odnosno, biti u stanju da njome upravljamo - objasnio je Putin.

On je dodao da bi želeo da Rusija postane jedan od lidera u ovoj oblasti u svetu.

- Šta će se kasnije desiti, kakva je budućnost svega toga - to niko ne zna. Takva je danas realnost. Možemo da govorimo o ograničenjima i dogovorima između različitih lidera u ovoj sferi kako ne bi došlo do situacije opasne za čovečanstvo. Tako je bilo i kada se nuklearna energija iskoristila za pravljenje nuklearne bombe, pa su sve države onda shvatile da moraju da se dogovaraju - poručio je šef Kremlja.

13.07 Progovorio o bratu koji počiva na groblju u Sankt Peterburgu

Putin je kazao da veliki jubileji povezani sa ruskom istorijom nisu važni samo njemu već i narodu cele Rusije i svih bivših sovjetskih zemalja.

- Oni nose veliku moralnu pouku i u velikoj meri su bliski svima nama na ličnom planu. Moj stariji brat počiva na peterburškom groblju. To za mene lično ima poseban značaj - prokomentarisao je predsednik Rusije.

On je naveo da je potreba za novim udžbenicima istorije u toj zemlji nastala jer je "u mnogim od njih pisalo svašta, a ništa nije rečeno o značaju Staljingradske bitke".

- Da li je to normalno? upitao je Putin i dodao da je "za decu koja će sutra postati građani Rusije veoma je važno kako će učiti istoriju".

12.52 Putin: Nisam ja prekinuo saradnju sa Francuskom, Makron je prekinuo kontakt sa Rusijom

Ruski predsednik je kazao da je njegova zemlja "spremna da uspostavi dobru saradnju sa Francuskom kakva je nekada bila".

- Nisam ja prekinuo saradnju sa Francuskom, (francuski predsednik Emanuel) Makron je prekinuo kontakt sa Rusijom - rekao je Putin.

On je ocenio i da je "rast rusofobije jedan od alata za borbu protiv Rusije".

12.30 - Kineskoj agenciji Sinhua dao prednost u postavljanju pitanja u odnosu na novinarku Njujork tajmsa

RT prenosi da je Putin dao prednost novinaru kineskog agencije Sinhua i zamolio da prvo on postavi pitanje, pa tek onda novinarka Njujork tajmsa.

- Rusko-kineski odnosi su zalog stabilnosti u svetu. Vidimo da SAD pokušavaju da presele u Aziju aktivnosti bloka NATO, što je izvan ciljeva Severnoatlanskog saveza koja nema šta da traži na azijskom kontinentu. Naše aktivnosti nisu usmerene protiv drugih država. Stabilno razvijamo ekonomske veze u najrazličitijim oblastima sa Kinom i to me raduje. U toku je diversifikacija naših odnosa. Zajedno gradimo mostove, sarađujemo u visokotehnološkim sferama - rekao je Putin.

Predsednik Rusije je kazao da će "trgovinska razmena sa Pekingom naredne godine, kako se očekuje, biti 200 milijardi dolara, a ove godine i više od 200 milijardi".

Putin je potom odgovorio i na pitanje novinarke Njujork tajmsa.

- Ukoliko je nekome od novinara produžen pritvor, o tome je odlučio sud - rekao je on.

12.21 - Putin kaže da u svetu postoji dovoljan broj zemalja koje ne žele da žive po zapadnim pravilima koja se stalno menjaju

Predsednik Rusije je kazao da "u svetu postoji dovoljan broj zemalja koje ne žele da žive po tim pravilima, koja se svakog dana menjaju", a RT navodi da je Putin "aludirao na takozvana pravila kojih se drži Zapad".

- Veliki broj zemalja želi da živi po pravilima koja pišu u dokumentima UN i upravo tome će i biti posvećeno rusko predsedavanje sledećim samitom BRIKS u Rusiji - dodao je šef Kremlja.

12.15 - O povećanju penzija i inflaciji u Rusiji

Putin je govorio i o povećanju penzija u Rusiji.

- Povećali smo penzije u skladu sa inflacijom za deset odsto i nešto više, a od početka ove godine planiramo još jednu indeksaciju penzija. Do jula 2024. godine imaćemo još tri indeksacije penzija - poručio je ruski predsednik.

Putin očekuje da predstojeća indeksacija penzija od 7,5 odsto neće biti niža od inflacije.

- Potrebno je da se sve blagovremeno radi - poručio je on.

12.08 - Putin objasnio kako se bori protiv stresa

Predsednik Rusije je odgovorio na pitanje kako podnosi stres i čuva motivaciju da se bori.

- Oosećaj odgovornosti, odnosno "duga", motiviše me da idem dalje. Ako si siguran u ono što radiš, treba i sigurno da koračaš ka cilju. Stalno radim na sebi - poručio je Putin.

On je sunarodnike posavetovao da "za novogodišnje praznike provedu vreme sa bliskim ljudima, porodicom, da odu do pozorišta i urade nešto lepo za druge".

11.54 - Od Moskve do Sankt Peterburga za 2 sata i 15 minuta

Putin je kazao da ruske vlasti "rade na razvoju avijacije, puteva i transporta".

- Put od Moskve i do Sankt Peterburga će ubuduće trajati dva sata i 15 minuta, što će ljudima olakšati svakodnevni život. Dobrim tempom se razvija i unutrašnji turizam - rekao je Putin.

11.49 - Putin tvrdi da Zapad "puca sebi u nogu" kada ograničava Rusije korišćenje dolara i evra

Ruski predsednik tvrdi da Zapad "puca sebi u nogu" kada ograničava sposobnost Rusije da koristi dolare i evro.

- Upotreba dolara i evra u međunarodnim plaćanjima u Ruskoj Federaciji smanjena je sa 87 odsto na 24 odsto, što povećava naš suverenitet i mogućnosti. Situacija na finansijskom tržištu je stabilna, najvažnije je obezbediti predvidljivost - naveo je Putin.

11.43 - O ideji novoizabranog predsednika Argentima da ta zemlja počne da koristi dolar umesto nacionalne valute

Putin je naveo da je "svima poznata ideja predsednika Argentine (Havijera Mileja) da pređe na dolar".

- To je odluka unutar zemlje. Inflacija je viša od 140 odsto,a tu je i problem oko vraćanja zajmova iz različitih izvora. To je značajan gubitak suvereniteta. Ali ako njihovo rukovodstvo ne vidi drugi izlaz, to je njihova odluka - kazao je on.

Šef Kremlja je ocenio da "Vlada Ruske Federacije, bez obzira na rast nekih troškova, u potpunosti ispunjava sve svoje obaveze prema građanima".

- Sve što je država obećala, ispuniće - tvrdi Putin.

11.30 - Putin kaže da je situacija na frontu sve bolja, ali da nema uvek dovoljno oružja

Ruski predsednik je ocenio da je "situacija na frontu sve bolja".

- To je činjenica. Nema uvek dovoljno oružja, istina je. Linija fronta je skoro 2.000 kilometara. Sigurno je da svuda ne stiže sve na vreme, ali proizvodnja raste. Ministarstvo odbrane aktivno radi na tome. Želim da se zahvalim našim građanima koji pomažu našim vojnicima na frontu. Deca su vojnicima na frontu poslala tri miliona pisama, a takva pisma greju srca naših vojnika - naveo je Putin.

On je poručio da "privatne vojne kompanije u Rusije ne postoje".

11.24 - Netanjahu protiv otvaranja ruske bolnice u Pojasu Gaze

Putin je naveo da Ruska Federacija želi da otvori bolnicu na granici Pojasa Gaze, ali to još nije moguće.

- Razgovarao sam i s (izraelskim) premijerom Benjminom Netanjahuom. Izraelska strana smatra da otvaranje ruske bolnice u Pojasu Gaze nije bezbedno, tako da ćemo stati sa tim naporima. Mi sa Izraelom imamo sporazum i oni su nas zamolili da povećamo isporuku medicinske opreme i lekova - rekao je predsednik Rusije.

11.18 - Sledeće godine moguć sastanak s Erdoganom u Turskoj

RT prenosi ocenu Putina da "moraju da budu primenjena rešenja za stvaranje palestinske države, sa prestonicom u istočnom Jerusalimu".

- U stalnom sam kontaktu sa turskim predsednikom (Redžepom Tajipom) Erdoganom, delimo iste stavove po tim pitanju, planiramo da se sastanemo. Što se tiče naših napora, posetio sam nedavno dve arapske zemlje gde smo razgovoarali o tome. Sledeće godine moguć je sastanak sa Erdoganom u Turskoj. Sada je najvažnije sačuvati ljude u Pojasu Gaze - poručio je on.

11.06 - Putin tražio od publike da uoči razlike između rata u Ukrajini i onog što se dešava u Pojasu Gaze

Šef ruske države je prisutne na njegovoj konferenciji pozvao da "pogledaju specijalnu vojnu operaciju i to šta se dešava u Gazi i uoče razliku", misleći na rat u Ukrajini i sukob Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze.

- Zaoštravanje situacije u Pojasu Gaze dovelo je do pogibije mnogih ljudi. Što se tiče UN, neke zemlje blokiraju donošenje odluka o ovom sukobu. Međutim, tako je strukturisana sama organizacija i važno je sačuvati mehanizme veta, inače će se jednostavno pretvoriti u "pričaonicu". To ne znači da ne treba tražiti konsenzus - kazao je Putin.

On je naveo da "Moskva polazi od toga da se odluke UN o stvaranju dve države u ovom regionu – Izraela i Palestine – moraju sprovesti".

11.02 - O "imperijalnoj politici" koja ometa odnose Rusije i SAD

Predsednik Rusije tvrdi da je njegova zemlja "spremna da gradi odnose sa SAD i Evropom", ali da "imperijalna politika" ometa Vašington u tome.

Po Putinu, "uslovi za uspostavljanje odnosa biće stvoreni tek kada Vašington počne da poštuje druge zemlje i traži kompromise umesto što pribegava sankcijama".

10.55 - Putin tvrdi da su se Rusi povukli u šume na levoj obali Dnjepra da naveli gubitke Ukrajincima koji su izašli na obalu

Putin je govorio i o "situaciji na levoj obali Dnjepra".

- Oružane snage Ukrajine objavile su kontraofanzivu, ali ništa nisu uspeli. Poslednji pokušaj je bio da se probiju na levu obalu Dnjepra i krenu ka Krimu. Kao rezultat toga, Kijev je koncentrisao artiljerijske udare na uski deo obale, a ruska vojna komanda je odlučila da povuče osoblje u šumski pojas kako bi izbegla gubitke. Ukrajinski vojnici su izašli na obalu, ali su pretrpeli i trpe ogromne gubitke. I same Oružane snage Ukrajine tvrde da je to "put u jednom smeru" jer ih gađaju dronovi i drugo oružje - naveo je ruski predsednik.

On je ocenio da "Kijev moli za novac, zbog čega pokušava da pokaže uspeh kontraofanzive"..

10.49 - Šef Kremlja kaže da je ceo jugoistok Ukrajine je uvek bio proruski orijentisan

Šef Kremlja je izjavio da "Rusija nije nameravala da kvari odnose ni sa kim".

Putin tvrdi da je "Moskva decenijama pokušavala da izgradi odnose s Ukrajinom".

- Nakon toga, naši "protivnici" su izvršili državni udar u ovoj zemlji, a sukob koji je usledio izgleda kao velika tragedija. Ceo jugoistok Ukrajine je uvek bio proruski orijentisan. Međutim, kijevske vlasti su smislile "istorijske gluposti" o originalnosti - kazao je ruski predsednik.

On je dodao da su "istovremeno, posle puča 2014, u Rusiji shvatili da Moskvi neće biti dozvoljeno da gradi normalne odnose s Ukrajinom".

- Zapadne zemlje su bile garanti sporazuma između Janukovičeve vlade i demonstranata, ali su posle kratkog vremena organizovale i rušenje legitimne vlasti. Sve je to dovelo do tragedije koju sada doživljavamo, a Evropa ćutke stoji i gleda - naveo je Putin.

10.45 - Putin tvrdi da je Odesa ruski grad

Predsednik Rusije je ocenio da "to što se sada dešava u Ukrajini liči na građanski rat" i poručio da su "Rusi i Ukrajinci jedan narod".

- Odesa je ruski grad, svi to znaju, ali su izmislili istorijske gluposti, a mi smo se nakon raspada SSSR pomirili s tim - rekao je Putin.

10.35 - Rusiji nije potreban novi talas mobilizacije

Putin je kazao da Rusiji nije potreban novi talas mobilizacije.

On je naveo da su vlasti "u prvom talasu uspele da regrutuju 300.000 ljudi".

- Ovi ljudi se dobro bore, njih 14 su postali Heroji Rusije. U zoni borbenih dejstava nalazi se 244.000 ljudi - rekao je Putin.

10.32 - Putin objavio kada će nastupiti mir

Na pitanje kada će nastupiti mir u Ukrajini, ruski predsednik je poručio da će sukob biti završen kad ciljevi budu ispunjeni.

- Govorimo o neutralnom statusu Ukrajine, denacifikaciji i demilitarizaciji. U Kijevu su tvrdili da tamo nema nacista, ali kada šef kijevske administracije aplaudira bivšem SS vojniku, nije li to znak nacifikacije - upitao je Putin.

On je naveo da "što se tiče demilitarizacije, Ukrajina dobija dosta naoružanja, koje će uskoro početi da ponestaje".

- Isporučili su Kijevu sve što su zapadne zemlje obećale da će isporučiti, pa čak i više. Međutim, ruska vojska nastavlja da uspešno uništava ovo oružje - naveo je Putin.

10.30 - Najvažniji rast BDP

Putin je ocenio da je "najvažnija komponenta rast BDP".

- Ove godine on je iznosio 3,5 procenata. Rast prerađivačke industrije iznosio je 7,5 odsto. U Rusiji odavno nije bilo takvog pokazatelja - rekao je on.

On je dodao da se "pored toga državni dug Rusije smanjio, država redovno vraća međunarodne kredite, čak pre roka".

10.28 - Izborili se sa pritiskom zahvaljujući rezervama iz proteklih decenija

Ruski predsednik je kazao da se "zahvaljujući visokoj konsolidaciji društva i stabilnosti finansijskog sistema zemlje, Rusija izborila sa pritiskom".

- Zemlja je akumulirala ovu rezervu tokom proteklih decenija. Pored toga, ulogu je odigrao i razvoj vojne komponente - naveo je on.

10.26 - Rusija ne može da postoji bez suvereniteta

Putin je poručio da Rusija ne može da postoji bez suvereniteta.

- Reč je o jačanju bezbednosti, javnog suvereniteta, obezbeđivanju prava građana i bezbednosti u sferi ekonomije, tehnologije, razvoju parlamentarizma. Bez toga Rusija neće moći da postoji - rekao je šef Kremlja.

(Kurir.rs/Sputnjik/RT/Preneo: N. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track