Da li će Orbana slomiti milijarde iz EU da popusti u vezi sa Ukrajinom?
Foto: epa OLIVIER HOSLET

izazov

Da li će Orbana slomiti milijarde iz EU da popusti u vezi sa Ukrajinom?

Planeta -

Dvodnevni samit Evropske unije koji je počeo juče u Briselu ocenjuje se kao ključan za nastavak pružanja pomoći Ukrajini i odluku o početku pregovora o pristupanju Kijeva Uniji!

Međutim, u prvi plan je izbio Viktor Orban, premijer Mađarske, koji je, kako prenosi Dojče vele, rešen da isposluje "veliki dil" na sastanku lidera zemalja članica EU.

Tvrdi pazar U dva pisma koja je poslao predsedniku Saveta Evropske unije Šarlu Mišelu Orban je objasnio da Mađarska neće glasati ni za pokretanje pristupnih pregovora sa Ukrajinom, ni za uključivanje finansijske pomoći za Ukrajinu u iznosu od 50 milijardi dolara u budžet EU do 2027. - Nema razloga da se o bilo čemu razgovara, pošto uslovi potrebni za otvaranje pristupnih pregovora nisu ispunjeni - rekao je Orban po dolasku u Brisel. Međutim, veče uoči početka samita iz Brisela su stigle vesti da je Evropska komisija (EK) odmrzla 10,2 milijarde evra namenjene Mađarskoj, nakon što je procenjeno da je Budimpešta preduzela mere za rešavanje pitanja nezavisnosti sudstva

. - Posle detaljne analize Komisija smatra da je Mađarska preduzela mere na koje se obavezala u pogledu nezavisnosti pravosuđa. To znači da finansiranje u području kohezijske politike više nije blokirano i Mađarska bi mogla da počne da traži isplatu oko 10,2 milijarde evra - objavilo je izvršno telo EU.

I dalje ostaju zamrznute 6,3 milijarde evra iz fonda zbog kršenja načela vladavine prava u područjima javnih nabavki, tužilaštva, sukoba interesa, borbe protiv korupcije i fondacija od javnog interesa. Budimpešti su i dalje nedostupne 10,4 milijarde evra za oporavak i stabilnost ekonomije. Britanski Gardijan prenosi da je odluka EK izazvala niz oštrih reagovanja.

Najveći mito u istoriji

Nemački poslanik Zelenih u Evropskom parlamentu Danijel Frojnd poručio je da je ova odluka najveća greška predsednice EU Ursule fon der Lajen.

- Dajući Orbanu deset milijardi evra, Fon der Lajenova pravi najveću grešku otkako je na dužnosti. Potrebne reforme nisu sprovedene. Ovih deset milijardi je namenjeno uklanjanju Orbanovog veta. Ursula fon der Lajen daje najveći mito u istoriji EU autokrati i Putinovom prijatelju Viktoru Orbanu. Evropska komisija pokazuje da se taktika ucenjivanja Orbana isplatila - rekao je Frojnd.

Austrougarska monarhija se budi Ako se pogledaju stavovi prema Ukrajini, Rusiji, pa čak i sukobu između Izraela i Hamasa, utisak pojedinih krugova unutar EU je da je na delu buđenje Austrougarske monarhije i da Austrija i Mađarska "pevaju iz iste muzičke knjige", piše portal Politiko. - To je klasično ponašanje Austrijanaca. Nemojte da sumnjate, dvoglava monarhija ustaje iz groba - ocenio je jedan od EU diplomata za Politiko, insistirajući na anonimnosti. Politiko navodi da Beč želi da se pitanje početka pregovora s Kijevom veže sa BiH, s kojom ima dugogodišnje ekonomske i političke veze.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track