ORBAN NE DA UKRAJINI DA SE RADUJE NI NA TRENUTAK: Mađarski premijer otkrio zašto nije blokirao početak pregovora Kijeva sa EU
Foto: EPA Olivier Matthys

novi detalji

ORBAN NE DA UKRAJINI DA SE RADUJE NI NA TRENUTAK: Mađarski premijer otkrio zašto nije blokirao početak pregovora Kijeva sa EU

Planeta -

Mađarska nije sprečila zemlje članice EU da se odluče za početak pregovora sa Ukrajinom jer će imati priliku da zaustavi proces još 75 puta, a konačnu odluku doneće parlamenti 27 zemalja, izjavio je premijer Viktor Orban.

- Odlučujući argument je bio da Mađarska ništa ne gubi s obzirom na to da konačnu reč o članstvu Ukrajine mora da kaže 27 parlamenata. Uključujući i mađarski. Dakle, ako ne želimo da Ukrajina postane članica EU, onda će mađarski parlament glasati protiv - rekao je Orban za Radio Košut.

Mađarski premijer navodi da je dug put da članstvo Ukrajine dođe na dnevni red parlamenta članica EU.

- Biće to dug proces. Postoji otprilike 75 slučajeva u kojima će mađarska vlada moći da zaustavi ovaj proces - dodao je Orban.

Mađarska je tokom noći, podsetimo, blokirala 50 milijardi evra pomoći EU Ukrajini i to samo nekoliko sati nakon što je postignut dogovor o početku pregovora o članstvu.

- Rezime noćne smene. Veto za dodatni novac Ukrajini - napisao je mađarski premijer Viktor Orban oko 3 sata ujutru na društvenoj mreži X posle razgovora na samitu EU u Briselu.

(Kurir.rs/RIA/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

00:30

ORBAN SE OBRATIO VUČIĆU U NOVOM SADU: Predsedniče, vama je teško jer niste članica EU, a nama je teško jer jesmo članica EU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track