KO JE ALINA, DEVOJČICA KOJA JE INSPIRISALA UBICU IZ PRAGA? U školi ubila jednu osobu i sebe: "Kao da mi je pomogla sa neba" JEZIVO
Foto: AP Petr David Josek, Privatna Arhiva, Printscreen

monstruozni um

KO JE ALINA, DEVOJČICA KOJA JE INSPIRISALA UBICU IZ PRAGA? U školi ubila jednu osobu i sebe: "Kao da mi je pomogla sa neba" JEZIVO

Planeta -

Student Filozofskog fakulteta Karlovog univreziteta u Pragu David Kozak u četvrtak je ubio 15 osoba i ranio 30 u zgradi fakulteta, a navodno je bio inspirisan pucnjavom u jednoj školi u Rusiji.

Kako prenosi Tajms, do zaključka, šta mu je bila inspircija došlo se na osnovu Kozakovih objava na mreži Telegram gde je navodno objavio da mu je "Alina Afanaskina previše pomogla".

"Uvek sam želeo da ubijam, mislio sam da ću u budućnosti postati manijak. Shvatio sam da je mnogo isplativije raditi masovna ubistva nego serijska. Seo sam. Čekao sam. Sanjao. Hteo… ali Alina je postala poslednja tačka. Kao da mi je pritekla u pomoć sa neba baš na vreme", napisao je on navodno na toj društvenoj mreži.

Pucnjava u školi

Podsetimo, u pucnjavi u školi u Brjansku, u Rusiji, koja se dogodila početkom ovog meseca ubijena je jedna devojčica, dok je pet učenika tom prilikom povređeno. Alina je nakon što je pucala, izvršila samoubistvo.

Alina Afanaskina je tog dana zakasnila, ušla je u učionicu u kojoj je bila i njena sestra bliznakinja. Obe sestre su zajedno išle u školu, mada su istražitelji sugerisali da sestra verovatno nije bila svesna Alininih planova. Pucnjava se dogodila u fiskulturnoj sali.

- Čuli smo neke zvuke, lupanje, mislili smo da je lopta udarila u zid, pomislili smo da dopire sa časa fizičkog vaspitanja. Ali učiteljica je izašla u hodnik i rekla: "Ne, ovo je nešto strašno." A za njom su pristigle i dve devojčice. Rekli su da se puca... Počeli su da se barikadiraju. Dečaci su blokirali vrata stolovima, jedna od devojčica je pozvala policiju - rekla je tada jedna učenica.

Kako prenose ruski mediji, učenici su izjavili da je devojčica bila "veoma čudna, da nije bila aktivna na društvenim mrežama i da je jedva komunicirala sa drugovima iz razreda."

Lovačko oružje iz kojeg je izvršena pucnjava, registrovano je na oca devojčice.

Rekao da nije ubila dovoljno ljudi

David je navodno na društvenoj mreži Telegram izjavio da će počiniti masakr na univerzitetu i da bi mogao da se ubije. Pisao je na ruskom, a istakao je da ga je inspirisala Alina. Navodno je pisao da nije ubila dovoljno ljudi i da će on, navodno, pokušati to da popravi.

"Mnogo mi je pomogla", navodno je na Telegramu napisao Dejvid i dodao da je oduvek želeo da nekoga ubije.

Napisao je da mrzi sve i da svi mrze njega, te da planira da ostavi što više bola. Poslednji post datira od 19. decembra kada piše o nepodnošljivom zvonu u ušima.

Policija je saopštila da istražuje da li je profil zaista povezan sa osobom koja je izvršila masakr u strogom centru Praga. Ništa, do sada, nije zvanično potvrđeno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja