EKSKLUZIVNO ZA KURIR, SVEDOK MASAKRA U PRAGU: Od ubice sam se krio na simsu zgrade fakulteta, pucao je 20 minuta!
Svedok masakra u Pragu, student srpskog jezika Vaclav Štastni (21), Foto: Privatna Arhiva, Profimedia

ISPOVEST

EKSKLUZIVNO ZA KURIR, SVEDOK MASAKRA U PRAGU: Od ubice sam se krio na simsu zgrade fakulteta, pucao je 20 minuta!

Društvo -

Nešto se čulo, pomislio sam da ubica dolazi u našu učionicu i pobegao sam kroz prozor. Krio sam se se na simsu zgrade, držao sam se za fasadu... Pucnjava je trajala između 15 i 20 minuta, a kada sam provirio kroz prozor u učionicu i video da se u stvari čula policija, a ne ubica, laknulo mi je! Izvukli smo živu glavu! Kada sam izašao iz učionice, video sam mnogo krvi, a devojke su bile uplašene, neke su i vrištale!

Ovim rečima počinje ispovest za Kurir Vaclav Štastni (21), student srpskog jezika i književnosti, svedok stravičnog masakra na Filozofskom fakultetu Karlovog univerziteta u Pragu.

Student istorije

U najsmrtonosnijoj pucnjavi u istoriji Češke nastradalo je 15 osoba, a više od 30 ih je ranjeno. Napadač David Kozak (24), inače student istorije na tom univerzitetu, nakon akcije policije je eliminisan, a motiv masovnog ubistva još nije poznat. Pre krvavog pira ubica je u jednom selu udaljenom sat vremena od Praga upucao svog oca.

Masakr, Češka, Prag
foto: Privatna Arhiva

Naš sagovornik ističe da ubicu nije poznavao lično, ali da zna da je Kozak bio student sa veoma dobrim uspehom. Pucnjava se odigrala na četvrtom spratu, a Vaclav je u tom momentu bio u učionici na trećem spratu s još jednim kolegom i profesorom.

- Čuli smo nešto nalik pucnju, ali nismo znali o čemu se radi. Čuo se prasak i mislili smo da je nešto palo. Posle toga profesor je izašao iz učionice kako bi proverio šta se dešava. Nakon što se vratio, rekao nam je da je video neke ljude kako leže na podu, ali da ne zna da li su živi ili mrtvi. Zaključali smo učionicu, a ja sam odmah pozvao policiju - priseća se stravičnih scena sagovornik Kurira čija je slika obišla svet.

- Pucnjava se čula između 15 i 20 minuta sigurno. To je trajalo kao večnost. On je toliko dugo pucao, a mi uopšte nismo znali šta se dešava, nismo ni znali da li je u pitanju jedan napadač ili više njih. Telefonirao sam i majci i devojci da im kažem da sam dobro i da će doći policija da nas izvuče. Nakon nekoliko minuta sam ponovo pozvao policiju i rekli su mi da je policija na fakultetu i da će uskoro savladati napadača - priča nam svedok i dodaje:

- U jednom trenutku se nešto začulo, ja sam pomislio da je ubica, uplašio sam se i pobegao kroz prozor na sims i držao se za fasadu. Posle sam pogledao kroz prozor u učionicu i video da je to bila policija i da su oni došli da nas izvuku... Laknulo mi je. Najužasnije mi je bilo kada smo izašli iz učionice i videli mnogo krvi. Videli smo i uplakane devojke, neke su i vrištale - uznemiren je Vaclav, koji je juče otputovao kući kod roditelja u selo Vnorovi.

Srbi šokirani i uznemireni

Stepanović: Ubica nije birao!

U Češkoj ima 6.065 Srba, a u Pragu nešto više od 2.000. Jedan od njih je Marian Stepanović, koji je u trenutku masakra šetao po centru grada:

- Čuli smo vest da je došlo do pucnjave na univerzitetu i isprva se nije znalo ima li stradalih, a kasnije se broj žrtava povećavao. On je prvo ubio oca, policija je znala da on ima predavanja, ali je trebalo da ima predavanja u drugoj ulici. Oni ga tamo nisu našli, nakon toga je stigla dojava o pucnjavi na ovom fakultetu. Pobio je mnogo studenata, pucao je u ljude na ulici, na mostu, sve redom. Nije birao! Srbi s kojima sam u kontaktu su šokirani i uznemireni - ispričao nam je Stepanović.

Marian Stepanović
Marian Stepanovićfoto: Privatna Arhiva

Studenti iz Srbije

Dodaje da su bili veoma uplašeni i da su samo razmišljali da izvuku živu glavu.

- Tek kasnije smo saznali šta se zapravo desilo, a broj žrtava je rastao iz minuta u minut. Žao mi je zbog mladih i ljudi koji su stradali, užasno je kad pomislim na to da su se mnogi pripremali za posetu roditeljima za Božić, a sada ih nema. Nas je sačuvao bog - zaključio je on.

Lazar Đorem

Prijatelji su bili svedoci masakra

Lazar Đorem, predstavnik srpske nacionalne manjine u češkoj vladi, kaže za Kurir da se pola sata pre nego što je zvanično objavljeno šta se dešava osećao neki haos.

- Bio sam na poslu u restoranu. Svuda su bila policijska kola, vatrogasci, sve se zaustavilo! Bilo je jako bučno. Nakon toga počele su da isplivavaju informacije, povećavao se broj žrtava. Taj momak koji je to učinio je isto jutro ubio svog oca. Nakon toga došao je na fakultet i počeo da puca po studentima, onda je izašao na krov zgrade i pucao po svima. Mislim da je policija dobro reagovala. Policija je na fakultetu pronašla dosta sakrivenog oružja, vrlo moguće da ubica ima još nešto iza sebe za šta se ne zna. Ne znam da li je bilo Srba u tom momentu na fakultetu, ali imam nekoliko prijatelja koji su bili i svi su u velikom šoku. Češka ovakav zločin ne pamti - naveo je Đorem.

Lazar Đorem
Lazar Đoremfoto: Privatna Arhiva

Prema saznanjima Kurira, na fakultetu gde se dogodio stravičan zločin studira i deset studenata iz Srbije, ali nismo uspeli da saznamo da li su u trenutku masakra bili u samoj zgradi ili ne.

Masovna ubistva u Evropi

Poremećeni umovi

  • jul 2011, Norveška - Anders Brejvik usmrtio je 77 osoba (69 na ostrvu Utoja i osmoro u eksploziji bombe u Oslu)
  • april 2002, Nemačka - Robert Štajnhauzer je ubio 19 osoba (13 profesora, dva učenika i policajca) u gimnaziji u Erfurtu
  • mart 2009, Nemačka - Tim Krečmer (17) ubio je 15 osoba (devet učenika, tri profesora i tri prolaznika) u svojoj bivšoj školi kod Štutgarta
  • april 2013, Srbija - Ljubiša Bogdanović je usmrtio 13 osoba, među kojima i dečaka Davida starog dve godine u mestu Velika Ivanča kod Mladenovca

Omiljena kod masovnih ubica

Imao pušku od 8.000 evra

David Kozak, koji je u Pragu usmrtio 13, a ranio 24 osobe, nezapamćeni masakr počinio je iz puške AR-15, kalibra 308 vinčester. Puška je imala optički nišan. Reč je o za evropske uslove luksuznom i skupom oružju čija je cena oko 200.000 čeških kruna, što je oko 8.000 evra. Policija je potvrdila da je on legalno posedovao oružje. Kozak je imao dozvolu za nekoliko komada vatrenog oružja. Ova puška je omiljena kod masovnih ubica u Sjedinjenim Državama, gde je njena cena daleko niža i kreće se od 1.500 dolara pa naviše. U Uherskom Brodu 2008. godine napadač je ubio osam osoba, a napadač iz bolnice u Ostravi 2019. godine usmrtio je šestoro. Ubice iz Uherskog Broda i Ostrave pucale su iz pištolja.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta, fotografija ili videa bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

naslovna 23.12.2023.
foto: Kurir

Bonus video:

05:43

SRPKINJA S MUŽEM ČUDOM PREŽIVELA MASAKR HAMASA! Zrenjaninac iz Izraela otkrio: Žive u gradu pored mog, još su POD VELIKOM TRAUMOM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track