KO STOJI IZA PROTESTA RATARA U NEMAČKOJ? Šokantna izjava predsednika IFO instituta: Oni su veoma uticajna i jaka grupa (VIDEO)
Foto: Kurir televizija

KURIR TV

KO STOJI IZA PROTESTA RATARA U NEMAČKOJ? Šokantna izjava predsednika IFO instituta: Oni su veoma uticajna i jaka grupa (VIDEO)

Planeta -

Nemački poljoprivrednici juče su počeli protest koji će trajati nedelju dana. Oni su traktorima blokirali glavne saobraćajnice nemačkih gradova zbog najavljenih Vladinih mera štednje.

S poljoprivrednicima protestuju vozači kamiona i zaposleni u železnici, a danas im se pridružuju mašinovođe. Obustavljen je rad u fabrici Folksvagena, a protest je podržala desničarska stranka "Alternativa za Nemačku".

Nemačka, protest
foto: IMAGO / imago stock&people / Profimedia

Klemens Fuest - predsednik IFO instituta, rekao je sledeće:

"Vidimo da su poljoprivrednici veoma uticajna i jaka grupa. Oni sada ovde blokiraju puteve. I političari su već reagovali na njih. Zaista postoji opasnost da oni koji su politički najslabiji na kraju budu žrtve. To nije nužno fer, ali moglo bi da ispadne tako." U Berlinu je red traktora blokirao glavnu aveniju koja vodi do Brandenburške kapije. Nisu izostali ni drugi gradovi pa je juče bila blokirana bivša prestonica Nemačke Bon.

Takođe se oglasio i Ubertus Krup - farmer iz Svistala, a njegove reči su bile:

01:50

NEVIĐEN PROTEST POLJOPRIVREDNIKA U NEMAČKOJ! Šokantna izjava predsednika IFO instituta: Oni su veoma uticajna i jaka grupa

„Zahtevamo od naše vlade da vodi odgovarajuću politiku za nas poljoprivrednike i za sve ostale u ovoj zemlji. Želimo da se zadrži poresko oslobođenje za poljoprivredna vozila i da se u potpunosti zadrže subvencije za dizel gorivo.” Ministar ekonomije i vicekancelar Robert Habek iz Zelenih, čiji su povratak sa odmora prošle nedelje poremetili besni farmeri koji su pokušavali da upadnu na trajekt na Severnom moru na kome je on bio, rekao je na da je vlada bila primorana „da hitno uštedi milijarde evra “. "Zadržaćemo suštinski deo subvencija o kojima se sada razgovara: oslobađanje od poreza za poljoprivredna vozila i postupno smanjenje subvencija za poljoprivredni dizel. Tako će biti pravednije. Međutim, ne možemo u potpunosti bez toga. Pritisak da se spasava po odluci Ustavnog suda postoji. Bili smo primorani da uštedimo milijarde evra."

Prošlog novembra, nemačka vlada je zamrznula velika obećanja o potrošnji usmerena na zelene inicijative i podršku industrije nakon što je odluka ustavnog suda o neiskorišćenim sredstvima za vanredne situacije pandemije otvorila rupu od 60 milijardi evra u njenim finansijama.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

00:30

Protest Inicijative Proglas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track