SI NAKON "TIGROVA" UDARA NA "MUVE I MRAVE": Kineski predsednik jača borbu protiv korupcije, PARTIJA će kazniti svakog ko ZABUŠAVA
Foto: Ju Peng / Xinhua News / Profimedia, Pang Xinglei / Xinhua News / Profimedia, Shutterstock

ODRŽAO GOVOR

SI NAKON "TIGROVA" UDARA NA "MUVE I MRAVE": Kineski predsednik jača borbu protiv korupcije, PARTIJA će kazniti svakog ko ZABUŠAVA

Planeta -

Kineski predsednik Si Đinping je obećao da će srediti "muve i mrave" u okviru jačanja kampanje borbe protiv korupcije u toj zemlji koja će biti usredsređena na industrijske grane kao što su finansije, energetika i infrastruktura.

CNN prenosi navode kineskiih državnih medija da je Si to poručio na jučerašnjem sastanku Centralne komisije za nadzor discipline Komunističke partije Kine, koja je najviša instanca za borbu protiv korupcije u toj zemlji.

Navodi se da je Si kazao da će se Kina izboriti sa "skrivenim rizicima" i povećati kazne za one ljude koji nude mito.

- Iako je tokom deceniju duge borbe protiv korupcije ostvarena nadmoćna pobeda, situacija je i dalje složena. Zbog tako složene situacije ne može da bude stajanja, zabušavanja niti pravljenja kompromisa po pitanju borbe protiv korupcije - rekao je Si.

Si Điping
foto: Ju Peng / Xinhua News / Profimedia

On je naveo da će Komunistička partija Kine "produbiti iskorenjivanje korupcije u sektorima u kojima je koncentrisana moć, u kojima ima mnogo kapitala i bogati su resursima".

- Partija će kazniti korupciju muva i mrava kako bi masama na bolji način pokazala kako time svi dobijaju - poručio je Si.

CNN podseća da je on od preuzimanja vlasti 2012. zbog korupcije gonio "tigrove", što je nadimak koji se odnosi na najviše kineske zvaničnike, ali i "mrave", odnosno niže partijske kadrove.

Navodi se da se pominjanje "muva i mrava" odnosi na korupciju malih igrača ili onu koja se odvija na niskom nivou, pa ju je zato i lakše prikriti.

Američka televizija navodi da je kampanja borbe protiv korupcije glavni Sijev projekat koji je u talasima obuhvatao vladajuću partiju, vojsku i kompanije u državnom vlasništvu.

Sada je usredređen na državna preduzeća, uključujući ona iz sektora farmaceutske industrije.

Si Điping
foto: Pang Xinglei / Xinhua News / Profimedia

Alfred Vu, vanredni profesor Škole za javnu politiku Nacionalnog univerziteta Singapura, kazao je da poruka o gušenju korupcije neće skoro biti okončana.

- Si je pomenuo neka hitna pitanja kao što su veoma duboka korupcija u privredi. To je namenjeno domaćoj publici kako bi se osiguralo da ljudi znaju da je kampanja borbe protiv korupcije glavni prioritet - rekao je Vu.

CNN navodi da se kineska privreda, koja je po veličini u svetu, suočava sa strukturnim usporavanjem koje se ogleda u slabijoj potražnji, rastućom nezaposlenošću i poljuljanim poslovnim poverenjem.

Navodi se da je Si priznao postojanje nekih od ovih izazova u nedavnom novogodišnjem govoru.

(Kurir.rs/CNN/Preneo: N. V.)

Bonus video:

02:32

KINA ĆE OD RUSIJE KUPITI ZNANJE O ORUŽJU?! Dejan Vuk Stanković: Mogla bi pored ekonomske da postane i JOŠ JAČA vojna sila

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track