ŠOK! UKRAJINI OSTAJU SAMO PRAZNI PATRIOTI Bela kuća i Pentagon će obustaviti isporuku raketa jer koštaju do 4 miliona $ PO KOMADU
Foto: AP/Evan Vucci, AP/Axel Heimken, Profimedia/Apfootage Alamy Alamy Profi, Shutterstock

NJUJORK TAJMS pIŠE DA SU PVO SISTEMI USPEŠNO OBARALI RUSKE PROJEKTILE

ŠOK! UKRAJINI OSTAJU SAMO PRAZNI PATRIOTI Bela kuća i Pentagon će obustaviti isporuku raketa jer koštaju do 4 miliona $ PO KOMADU

Planeta -

Zvaničnici Bele kuće i Pentagona su upozorili da SAD uskoro neće biti u mogućnosti da sisteme protivvazdušne odbrane (PVO) Patriot u Ukrajini oprema novim raketama za presretanje projektila.

Njuork tajms prenosi da su američki zvaničnici kao razlog za to naveli cenu tih raketa, koje koštaju od dva do četiri miliona dolara po komadu.

Američki list navodi da je od početka rata u februaru 2022. Rusija lansirala više od 3.800 dronova i 7.400 raketa ka ukrajinskim mestima i gradovima.

Navodi se da je, istovremeno, prema navodima ukrajinske vojske, Ukrajina postala poligon za testiranje čitavog niza PVO sistema.

Oni po sofisticiranosti variraju od Stingera, koji se montiraju na kamione, i protivavionskih topova kratkog dometa, kao što je Gepard nemačke proizvodnje, pa sve do složenih sistema većeg dometa, poput SAMP/T koje su osmislili Francuzi i koji može da pogodi metu udaljenu do 100 kilometara.

Tu je i Nacionalni napredni raketni sistem zemlja-vazduh, poznatiji kao NASAMS, koji zajednički proizvode SAD i Norveška.

Njujork tajms navodi da su samo Patrioti osmišljeni za suprotstavljanje balističkim raketama.

Navodi se da je od trenutka kada je prvi Patriot ušao u borbenu upotrebu u Ukrajini, ovaj američki PVO sistem preoblikovao bitku koja se vodi za nebo nad tom zemljom.

Patriot, 08.11.2017.
foto: AP

Ipak, sve rakete zemlja-vazduh, uključujući rakete Patriot, nisu savšene i poznato je da umeju pogrešno opale i omaše metu.

U izveštaju Centra za strateška istraživanja, istraživačke organizacije sa sedištem u Vašingtonu, navodi se da su tokom nekih od najsloženijih ruskih napada na Ukrajinu, koji su uključivali dronove, krstareće rakete, balističke rakete i hipersonične rakete, dva Patriota oborila svaku od 34 balističke rakete koje je Rusija ispalila na Kijev.

Ukrajina, Su-35
foto: Kurir, Shutterstock, Profimedia / Alexander Vilf / Sputnik

Navodi se da je Patriot takođe igrao ključnu ulogu u odbrani od složenih bombardovanja, gde Rusija kombinuje različito oružje, lansira projektile i bespilotne letelice različitim putanjama i koristi mamce kako bi zbunila ukrajinsku PVO.

To nije problem za moćni radar Patriota koji, prema izveštaju Kongresne istraživačke službe, ima domet veći od 150 kilometara i može da prati do 100 ciljeva odjednom.

Ukrajina, rat u Ukrajini, ukrajinski vojnici, ukrajinska vojska
foto: Shutterstock

Njegov radar takođe pruža podatke o navođenju rakata za više projektila presretača i otporan je na elektronsko ometanje.

Dok baterija Patriota zahteva najmanje 70 obučenih vojnika za rad i održavanje, samo su dva ili tri vojnika potrebna u kontrolnoj stanici da bi njime upravljali.

(Kurir.rs/The New York Times/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

02:29

PVO NIJE REAGOVAO NA DRON, A IZ OVOG PRAVCA JE PUŠTEN Stručnjaci analiziraju napad na Krim: Sledeći NAPAD Ukrajine za 20 dana!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track