PUTIN NA BOŽIĆNOJ LITURGIJI SA PORODICAMA VOJNIKA POGINULIH U UKRAJINI: Ruski predsednik ovog puta nije zatražio PREKID VATRE
Foto: EPA/Gavriil Grigorov Sputnik, AP/Gavriil Grigorov

okupili se u kapeli u rezidenciji novo-ogarjovo blizu moskve

PUTIN NA BOŽIĆNOJ LITURGIJI SA PORODICAMA VOJNIKA POGINULIH U UKRAJINI: Ruski predsednik ovog puta nije zatražio PREKID VATRE

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin je noćas prisustvovao božićnoj liturgiji u kapeli u njegovoj rezidenciji Novo-Ogarjovo blizu Moskve.

Rojters prenosi da je ruska državna televizija objavila snimak na kojem se vidi da je sa Putinom i mala grupa članova porodica vojnika poginulih u Ukrajini.

Navodi se da je šef Kremlja pre liturgije obećao da će podržati vojnike koji "s oružjem u rukama" brane interese Rusije i naredio vladi da pruži veću podršku onima koji ratuju, istovremeno pozvavši svoje ljude da budu milosrdni i pravični.

- Mnogi od naših ljudi, naših hrabrih, herojskih momaka, ruskih ratnika, čak i sada, na ovaj praznik, brane interese naše zemlje s oružjem u rukama - kazao je Putin tokom večernjeg sastanka sa porodicama ubijenih vojnika.

Navodi se da Putin ove godine nije pozvao na prekid vatre u Ukrajini u vreme Božića, kao što je to učinio prilikom prošlogodišnje proslave ovog pravoslavnog praznika.

božićna liturgija, Vladimir Putin
foto: EPA/Gavriil Grigorov Sputnik

Britanska agencija podseća da je Rusija u februaru 2022. pokrenula invaziju punog obima na Ukrajinu, koju Kijev i njegovi zapadni saveznici vidi kao neisprovocirano imperijalističko otimanje teritorije.

božićna liturgija, Vladimir Putin
foto: EPA/Gavriil Grigorov Sputnik

Navodi se da je skoro dve godine kasnije ovaj rat, u kojem su stradale hiljade ljudi i raseljeni milioni osoba, otišao u smeru pojačanih vazdušnih udara na protivničkim teritorijama dok obe strane čine teške napore da ostvare značajnija napredovanja duž linije fronta.

božićna liturgija, Vladimir Putin
foto: EPA/Gavriil Grigorov Sputnik

Ukrajina je juče, na pravoslavni Badnji dan, saopštila da je u ruskom raketnom napadu na grad Pokrovsk na ostoku zemlje ubijeno 11 osoba i ranjeno 11 ljudi, dok su vlasti koje je postavila Rusija optužile Kijev za zasipanje granatama delova Donjecke oblasti koji su sada pod kontrolom Moskve.

božićna liturgija, Vladimir Putin
foto: AP/Gavriil Grigorov

Rojters podseća da Putinu predstoje izbori u martu i navodi da je ruski predsednik u poslednje vreme omekšao svoje govore u kojima se sada usredsređuje na tradicionalne vrednosti i jedinstvo.

božićna liturgija, Vladimir Putin
foto: AP/Gavriil Grigorov

On je naredio ruskim vlastima da u većoj meri podrže porodice ubijenih vojnika.

- Želeo bih da naš sastanak bude jasan, razumljiv signal svim mojim kolegama širom Ruske Federacije i to na svim nivoima, jasana signal kako bi se osiguralo da moje kolege budu uvek i na svakom mestu sa vama, ponavljam da se to odnosi na svaki nivi vlasti - rekao je Putin porodicama ubijenih vojnika.

Božićna čestitka na sajtu Kremlja

U posebnoj posebnoj božićnoj čestitki objavljenoj na sajtu Kremlja Putin je pozvao Ruse da slede "nepobitne" vrednosti "dobrote, milosrđa i pravde", a od Ruske pravoslavne crkve je zatražio da pomogne u jačanju "institucija porodice" i patriotizma.

Rojters navodi da je Putin koristio Rusku pravoslavnu crkvu kao moćnog saveznika u promovisanju njegove vizije "ruskog sveta" zasnovane na tradicionalnim konzervativnim vrednostima, nasuprot onoga što šef Kremlja ocenjuje kao dekadentni Zapad.

(Kurir.rs/Reuters/Preveo i priredio: N. V)

Bonus video:

04:37

OVO SU TEŠKE REČI, A OČIGLEDNO JE DA PUTIN DRŽI DATU REČ Anlitičari o pretnji Nemačke da ŠALJE TRUPE: Poljska će SLEDITI PRIMER

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track