U TAJNOM DOKUMENTU SPOMENUT SUKOB NATO I RUSIJE? Sagovornik Kurir TV bez dileme: Ovo je moguć scenario koji je predvidela NEMAČKA
Foto: Shutterstock, Liane Nothaft / Panthermedia / Profimedia, Gavriil GRIGOROV / AFP / Profimedia

hibridna dejstva i psihološke operacije

U TAJNOM DOKUMENTU SPOMENUT SUKOB NATO I RUSIJE? Sagovornik Kurir TV bez dileme: Ovo je moguć scenario koji je predvidela NEMAČKA

Planeta -

U tajnom dokumentu Bundesvera Ministarstva odbrane Savezne Republike Nemačke prvi put spominje se užareni sukob NATO i Rusije.

Do skoro se o tome direktno nije govorilo, jer je u zvaničnom narativu većine zapadnih medija Ukrajina pobeđivala na svim frontovima, a poraz Rusije je bio neizbežan i veoma izvestan.

Dokument nosi naziv “Kolektivna odbrana 2025” i razmatra početak sukoba od februara 2024. godine.

Steadfast Defender, NATO, vežbe, NATO Vežbe
foto: AP/Ana Brigida, Shutterstock

O ovoj temi diskutovala je gošća "Pulsa Srbije" Biljana Šahrimanjan Obradović iz Centra za stratesku analizu.

Prvo je komentarisala koliko je moguć i verovatan ovakav scenario, s obzirom na to da se prvi put govori o direktnom sukobu između NATO i Rusije:

- Da, ono što je objavio časopis "Bild" o mogućem scenariju, navodno su procurele određeni tajni dokumenti Ministarstva odbrane Nemačke, a po svemu sudeći, kada sam pročitala ono što je nama dostupno, po doktrini NATO ovo mogu da shvatim kao jedan od scenarija koje su predvideli Nemačka, ali i cela NATO alijansa. Isto tako, čvrsto verujem da postoji čitav niz scenarija koje nismo, a možda i nećemo saznati zato što oni aktivno rade na tome po mogućstvu da bi Rusija zaista možda mogla da krene na zemlje NATO.

Potom je iznela prognoze za Rusiju u 2024. godini u vidu ratovanja:

mapa Rusije, Rusija
foto: Shutterstock

- Interesantno je što je ovaj scenario usmeren na Baltičke zemlje, odnosno Estoeniju, Letoniju i Litvaniju. Najaktivnija je tu 2024. godina, navode se vojne vežbe Rusije i Belorusije. Meni su najupečatljivija hibridna dejstva Rusije i psihološke operacije usmerene ka Baltičkim zemljama, to je meni od svega toga realno iz dokumenta. Ruske Federacije će se zasigurno 2024. godine usmeriti na pomenuta hibridna dejstva i psihološke operacije. To će uraditi da bi se pažnja medija usmerila na to, a ne na stanje na samom frontu. Rusija je iz dan u dan sve slabija.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

03:22

RUSIJA KINŽALIMA SRUŠILA POLA KIJEVA! Stručnjaci: To nije mali grad, bilo bi dobro da Amerika bude manje sebična i dalekovidija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track