TVRDIO KAKO NEĆE POSLATI "NI JEDAN METAK U KIJEV" PA SE PREDOMISLIO: Slovačka vlada odobrila izvoz oružja Ukrajini
Foto: AP Petr David Josek, Shutterstock

FICO Pogazio obećanje

TVRDIO KAKO NEĆE POSLATI "NI JEDAN METAK U KIJEV" PA SE PREDOMISLIO: Slovačka vlada odobrila izvoz oružja Ukrajini

Planeta -

Slovački parlament podržao je juče amandman koji bi ovlastio ministarstvo odbrane da odobri izvoz oružja, otvarajući put javnim i privatnim kompanijama za proizvodnju oružja da nastave sa naoružavanjem Ukrajine.

To je rezultiralo potpunim preokretom predizbornog obećanja premijera Roberta Fica, koji je tvrdio da više neće poslati „ni jedan metak“ u Kijev.

Parlament je tesno odobrio izmenu predloženog zakona. Predsednica Zuzana Čaputova je prethodno stavila veto na predlog zakona, koji je usvojen po ubrzanoj proceduri neposredno pre Božića, uz obrazloženje da Ministarstvo odbrane nema stručne resurse da proceni potencijalne rizike prodaje oružja po međunarodni ugled i bezbednost Slovačke.

Ruska invazija na Ukrajinu u februaru 2022. pokazala se kao veoma isplativa za slovački odbrambeni sektor, a posebno za proizvođača municije ZVS Holding, zajedničku kompaniju ćerke privatne MSM grupe koju su osnovali češki preduzetnik Jaroslav Strnad i DMD Group, u vlasništvu Ministarstva odbrane pod ministrom Robertom Kalinakom .

U prvih sedam meseci 2023. ZVS Holding je zabeležio 44 miliona evra prihoda u poređenju sa 40 miliona evra za celu 2022. „uglavnom zbog ruske agresije u Ukrajini“, navodi se na sajtu DMD grupe. Kompanija je predvidela prihod od 80 miliona evra tokom cele godine.

(Kurir.rs/ Index.hr/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

00:58

STRUČNJACI O PREGOVORIMA AMERIKE I RUSIJE! Ukrajina ima ŠOKANTAN uslov: Obe strane su prekršile svoje GLAVNO obećanje!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track