"NE ŠALJITE LAŽNE SIGNALE SEPARATISTIMA NA TAJVANU" Oštre reči iz Kine, upozoravaju Amerikance - To je SRŽ nacionalnih interesa
Foto: Shutterstock

"NE ŠALJITE LAŽNE SIGNALE SEPARATISTIMA NA TAJVANU" Oštre reči iz Kine, upozoravaju Amerikance - To je SRŽ nacionalnih interesa

Planeta -

Sjedinjene Države moraju poštovati međusobne sporazume sa NR Kinom i prestati da podržavaju separatiste na Tajvanu, izjavio je zvanični predstavnik Kancelarije za poslove Tajvana pri Državnom savetu NR Kine Čen Binhua na brifingu za novinare.

- Pozivamo Sjedinjene Države da se pridržavaju principa "jedne Kine" i da preduzmu konkretne akcije da ispune svoju obavezu, kao i da ne podržavaju nezavisnost Tajvana i prestanu da šalju lažne signale separatističkim snagama - rekao je zvaničnik.

On je naglasio da je tajvansko pitanje u srži nacionalnih interesa Kine i da je najosetljiviji aspekt bilateralnih odnosa sa Sjedinjenim Državama.

- Stav Kine o protivljenju bilo kakvim zvaničnim kontaktima između Sjedinjenih Država i Tajvana je dosledan i jasan - dodao je Čen Binhua.

Tajvan je pod upravom sopstvene administracije od 1949. godine, kada su ostaci snaga Kuomintanga predvođenih Čang Kaj Šekom (1887-1975) pobegli tamo nakon poraza u kineskom građanskom ratu.

Peking smatra Tajvan jednom od provincija Narodne Republike Kine. SAD su 1979. prekinule diplomatske odnose sa Tajvanom i uspostavile ih sa Narodnom Republikom Kinom.

Priznajući politiku "jedne Kine", Vašington istovremeno nastavlja da održava kontakte sa administracijom u Tajpeju, a takođe je i glavni dobavljač oružja Tajvanu. Prema kineskom ministarstvu spoljnih poslova, ukupna količina američkih vojnih zaliha na ostrvu tokom nekoliko godina premašila je 70 milijardi dolara.

Na Tajvanu su 13. januara održani izbori za šefa administracije i poslanike ostrvskog zakonodavnog juana (parlamenta). Aktuelni zamenik šefa administracije, predstavnik Demokratske progresivne partije Tajvana, Laj Ćingde, pobedio je u borbi za mesto novog lidera ostrva - dobio je 40,05 odsto glasova.

On je uoči izbora rekao da priznanje principa "jedne Kine ne može biti pravi mir" i obećao da će ojačati bezbednost ostrva proširenjem veza sa Sjedinjenim Državama. Kineske vlasti ga nazivaju separatistom koji bi mogao da izazove sukob u Tajvanskom moreuzu.

(Kurir.rs/TASS/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

00:43

KINA NEĆE DOZVOLITI DA RUSIJA PADNE, A RAZLOG JE JASAN! Analitičar: Novo žarište izbiće IZNENADA na mestu koje NIKO NE SPOMINJE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track