BRITANCI PRVI PUT TESTIRALI ORUŽJE BUDUĆNOSTI: Svet je zadivljen, ovo će promeniti NAČIN RATOVANJA
Foto: X/@RoyalNavy

BRITANCI PRVI PUT TESTIRALI ORUŽJE BUDUĆNOSTI: Svet je zadivljen, ovo će promeniti NAČIN RATOVANJA

Planeta -

Britanska vojska je prvi put upotrebila laser za napad na vazdušne ciljeve.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je da je poslednja provera efikasnosti sistema "Dragonfire" ("Zmajeva vatra"), čiji pojedinačni "metak" košta nešto manje od 10 funti, veliki korak ka uvođenju ovog oružja u vojnu službu.

Ministarstvo je saopštilo da je "Dragonfire" oružje koje može da napadne bilo koju metu koju vidi brzinom svetlosti. Dodaje se da je "Dragonfire" izuzetno precizan i da napada mete koristeći gust snop svetlosti. Kada pogodi metu, stvara strukturnu štetu, a šteta se može povećati ako pogodi bojevu glavu.

Laser za vazdušnu metu je prvi put ispaljen na vojnom poligonu Hebridi na severozapadu Škotske, koji se koristi za obuku britanskog Ministarstva odbrane.

Tajms piše da je "Dragonfire" uništio dronove sa udaljenosti od nekoliko milja. Velika Britanija se nada da će "Dragonfire" smanjiti zavisnost od skupe municije. Cena 10 sekundi rada "Zmajeve vatre" navodno je jednaka ceni 60 minuta rada obične grejalice.

I britanska kraljevska mornarica i britanska vojska žele da vide "Zmajevu vatru" u svom arsenalu. Britansko ministarstvo odbrane je nedavno objavilo da će uložiti nekoliko miliona funti da tehnologiju na kojoj se "Dragonfire" zasniva "pogura" iz faze istraživanja u fazu rada.

- Takva moderna oružja mogu potencijalno da transformišu bojno polje jer će smanjiti zavisnost od skupe municije i smanjiti rizik od kolateralne štete - rekao je britanski ministar odbrane Grant Šaps.

(Kurir.rs/Jutranji list/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

07:39

VELIKA BRITANIJA OBJAVILA SNIMAK NAPADA U JEMENU Ovako je Tajfun RAZORIO zgradu, nestala je u SEKUNDI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track