PROTEST: Otac izraelskog taoca štrajkuje glađu ispred Netanjahuove kuće za odmor
Protest izraelskih porodica, Foto: AP Ohad Zwigenberg

PROTEST: Otac izraelskog taoca štrajkuje glađu ispred Netanjahuove kuće za odmor

Planeta -

Otac jednog izraelskog taoca zatočenog u Gazi započeo je danas štrajk glađu ispred kuće premijera Izraela Benjamina Netanjahua, u primorskom gradu Cezareji, u znak protesta što nema napretka za sklapanje novog sporazuma o oslobađanju talaca, otetih 7.oktobra na jugu Izraela.

Eli Štivi, čiji je 28-godišnji sin Idan u Gazi, otkako je otet sa muzičkog festivala Supernova, izjavio je za izraelski TV Kanal 13 da namerava da kampuje ispred Netanjahuove kuće za odmor, sve dok se premijer ne sastane sa njim.

Kako je najavio otac taoca, ješće samo četvrtinu lepinje na dan, u skladu sa navodnom ishranom talaca koji su zatočeni u Gazi. On je rekao da će mu se rođaci drugih talaca uskoro pridružiti.

„Nećemo stati dok premijer ne dođe do nas. To je ono što mi je važno u ovom trenutku“, rekao je Štivi.

Štrajk glađu je najnoviji izraz nezadovoljstva porodica talaca, u vreme kada se talačka kriza nastavlja, a rešenja nema na vidiku.

Hamas je najavio da neće osloboditi više od 100 talaca koje, kako se veruje, drži u zarobljeništvu, dok Izrael ne okonča razornu vojnu ofanzivu u Gazi.

U međuvremenu su izbile na videlo podele u izraelskom Ratnom kabinetu, u odnosu na planove o oslobađanju talaca, a neke porodice su započele spontane protestne akcije, plašeći se da su životi njihovih najbližih u povećanoj opasnosti.

Kurir.rs/Beta

Bonus video:

03:00

POSTUPA LI HAMAS PO PLANU JEDNOG ČOVEKA KOJI JE GODINAMA BIO U IZRAELSKOM ZATVORIMA?! Miletić: Glavni problem su nestali taoci

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja