IZRAELSKI VOJNICI UPALI U TUNEL: Ovde je Hamas držao taoce, a prizor koji su zatekli je UZNEMIRUJUĆ (VIDEO)
Foto: Printscreen/Twitter

RAT U POJASU GAZE

IZRAELSKI VOJNICI UPALI U TUNEL: Ovde je Hamas držao taoce, a prizor koji su zatekli je UZNEMIRUJUĆ (VIDEO)

Planeta -

Izraelske obrambene snage otkrile su kilometarski minirani tunel u kojem je Hamas navodno držao oko 20 talaca.

Na kraju tunela bile su skučene ćelije u kojima su držani zarobljenici – pet uskih prostorija iza metalnih rešetki.

Pronađeni su toaleti, dušeci, pa čak i crteži devojčice oslobođene u novembru - Emilije Aloni, rekao je portparol ID Danijel Hagari.

tunel, Gaza, Izrael
foto: Printscreen/Twitter

Nakon što su hodali oko kilometar u tunelu, na dubini od oko 20 metara ispod zemlje, vojnici su pronašli centralnu prostoriju u kojoj su, prema svedočenjima, najviše vremena provodili taoci koji su se vratili iz Gaze - rekao je on.

Vojska je objavila fotografije iz podzemnog lavirinta i rekla da je dovela novinare da dokumentuju tunel pre nego što je uništen da bi „svetu pokazala dokaze koji se ne smeju zaboraviti“.

tunel, Gaza, Izrael
foto: Printscreen/Twitter

Hamas je počinio i nastavlja da čini zločine protiv čovečnosti, držeći nevine ljude, decu, žene, muškarce, neke bolesne, veoma starije ljude u teškim i nehumanim uslovima“, rekla je Hagari.

Ulaz u tunel je navodno otkriven u kući pripadnika Hamasa u gradu Kan Iounis na jugu Gaze, gde je Izrael fokusirao svoju borbu poslednjih nedelja.

Vojnici su ušli u tunel gde su naišli na teroriste, upuštajući se u bitku koja je završena eliminacijom terorista“, rekao je portparol.

„Prema svedočenjima kojima raspolažemo, oko 20 talaca je držano u ovom tunelu u različito vreme u teškim uslovima bez dnevne svetlosti, u gustom vazduhu sa malo kiseonika i strašnoj vlažnosti koja otežava disanje.

Neki od njih su pušteni pre oko 50 dana, a neki su još u Gazi i možda su u još težim uslovima, uključujući starije ljude kojima su potrebni lekovi i pomoć“, dodala je Hagari.

Video je objavljen nakon što je ministarstvo zdravlja koje vodi Hamas tvrdilo da je više od 25.000 Palestinaca ubijeno u Gazi od početka sukoba.

SAD, Egipat i Katar vrše pritisak na obe strane da dogovore uslove, a kaže se da su Izrael i Hamas voljni da učestvuju u pregovorima u Kairu.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je u petak da je razgovarao sa Netanjahuom o mogućim rešenjima za stvaranje nezavisne palestinske države, sugerišući da bi jedan put mogao uključivati nemilitarizovanu vladu.

„Postoji nekoliko vrsta rešenja sa dve države“, rekao je on.

"Postoji veliki broj zemalja koje su članice UN koje... nemaju svoju vojsku", rekao je Bajden novinarima nakon događaja u Beloj kući.

Ali visoki zvaničnik Hamasa u subotu je odbacio Bajdenove komentare, označivši ga kao učesnika u „genocidu” Palestinaca.

U izjavi od nedelje, Netanjahu je ponovio da će insistirati na „punoj izraelskoj bezbednosnoj kontroli nad celom teritorijom zapadno od Jordana“. Netanjahu je rekao da se čvrsto opirao „međunarodnom i unutrašnjem pritisku“ da promeni ovu poziciju i da će to nastaviti da čini.

(Kurir.rs/ Jutarnji list/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

12:10

SVI HAMASOVI TAOCI ĆE PATITI OD STOKHOLMSKOG SINDROMA! Eksperti o privremenom primirju: Postoji NEZVANIČNA KLAUZULA DOGOVORA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja