IZRAEL NUDI VOĐAMA HAMASA DA NAPUSTE POJAS GAZE! Predlog deo sporazuma o prekidu vatre, lakše će im biti da ih LOVE U INOSTRANSTVU
Foto: Printscreen/Twitter/Emanuel (Mannie) Fabian, Printscreen/Twitter/Israel Defense Forces, Printscreen Youtube, Reuters, EPA Ohad Zwigenberg Pool, Shutterstock

TVRNJE NEIMENOVANIH ZVANIČNIKA ZA CNN

IZRAEL NUDI VOĐAMA HAMASA DA NAPUSTE POJAS GAZE! Predlog deo sporazuma o prekidu vatre, lakše će im biti da ih LOVE U INOSTRANSTVU

Planeta -

Izrael je predložio visokim liderima Hamasa da napuste Pojas Gaze u okviru šireg sporazuma o prekidu vatre, izjavila su za CNN dva zvaničnika upoznata sa pregovorima.

Time bi se omogućio bezbedan odlazak lidera Hamasa, koji su organizovali napade na Izrael 7. oktobra, a ako bi Gaza ostala bez njih oslabila bi se vlast te ekstremističke organizacije na palestinskoj teritoriji i omogućilo Izraelu da im uđe u trag u inostranstvu.

U odvojenom izveštaju Aksiosa se navodi da je Izrael predložio dvomesečni prekid vatre kao deo dogovora o oslobađanju talaca.

Taj izveštaj je objavljen pošto je premijer Izraela Benjamin Netanjahu odbacio poziv Hamasa da se okonča rat u zamenu za oslobađanje talaca suočen sa sve većim pritiskom javnosti da vrati taoce kući.

Hamas, Izrael, Zastava Izraela
foto: Shutterstock

Izraelski mediji su jutros javili da je šef Mosada Nahum Barnea predložio da lideri Hamasa odu iz Gaze u izgnanstvo u okviru šireg sporazuma o prekidu vatre.

CNN je objavio da je Barnea to pomenuo na sastanku u Varšavi u decembru sa direktorom Centralne obaveštjne agencije (CIA) Bilom Barnsom i premijerom Katara Muhamedom bin Abdulrahmanom Al-Tanijem i da je državni sekretar SAD Entoni Blinken u Dohi početkom janura to pomenuo.

Jedan zvaničnik je rekao da je katarski premijer rekao Blinkenu da ta ideja nikada neće biti sprovedena jer Hamas ne veruje da će Izrael zaustaviti vojne operacije kada lideri organizacije napuste enklavu.

Izraelske vlasti su pre dve nedelje tvrdile da znaju tačnu lokaciju Jahje Sinvara, vođe Hamasa, za kojeg veruju da je organizovao napade 7. oktobra, ali da zbog talaca ne žele da izvedu napad na njega.

List Izrael hajom je objavio da se Sinvar okružio velikim brojem izraelskih talaca, što sprečava vojsku da pokrene udar, a s lične izjave dao je radiju Kan i Amos Jadlin, bivši šef izraelske vojne obaveštajne službe.

Jahja Sinvar, vođa Hamasa
Jahja Sinvar, vođa Hamasafoto: AP

Pola meseca pre toga Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su raznele glavnu Hamasovu mrežu tunela skrivenu ispod Palestinskog trga u centru grada Gaze.

Prema IDF, tu su se krili Sinvar i Mohamed Deif, vođa brigada Al Kasam, vojnog krila Hamasa.

IDF je objavio i snimak jednog od tunela koji je dovoljno je širok da Mohamed Sinvar, brat vođe Hamasa, kroz njega prođe automobilom.

Ponuda Izraela da vođe Hamasa napuste Pojas Gaze i odu u inostranstvo stigla je i u trenutku kada raste broj ubijenih pripadnika IDF u kopnenoj operaciji u palestinskoj enklavi.

(Kurir.rs/Beta/Times of Israel)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track