RODILA BEBU POSLE 5 GODINA POKUŠAVANJA, ODMAH JOJ ODUZELI DETE: Ćerkicu odveli u dom, očajna majka krivi babice! Evo šta se desilo
Ilustracija/Profimedia, Foto: Profimedia

RODILA BEBU POSLE 5 GODINA POKUŠAVANJA, ODMAH JOJ ODUZELI DETE: Ćerkicu odveli u dom, očajna majka krivi babice! Evo šta se desilo

Planeta -

Ženi (39) iz Švajcarske, koja je pet godina pokušavala da zatrudni i konačno uspela i rodila, u bolnici u Danskoj je oduzeto dete odmah nakon porođaja.

Oduzimanju deteta su prethodile nesuglasice između majke i bolničkog osoblja.

Samohrana majka je za sve okrivila babicu koja joj je prigovorila zbog načina na koji drži dete, a potom je prijavila zbog zanemarivanja deteta.

Naime, za razliku od Švajcarske, u Danskoj je neudatim ženama dopuštena vantelesna oplodnja putem donacije sperme. Zbog toga je žena u Danskoj pet godina pokušavala i na kraju uspela da zatrudni. Kada su se u sedmom mesecu trudnoće pojavile komplikacije, lekari su se odlučili na hitan carski rez. Novorođenče je prve dane života provelo u inkubatoru.

Kako javljaju švajcarski mediji, medicinske sestre i babice kritikovale su porodilju zbog načina na koji drži svoju bebu i prijavile opasno ponašanje.

Lekari specijalizovani za slučajeve zlostavljanja i zanemarivanja dece prijavili su slučaj Upravi za zaštitu dece i odraslih (Kesb). Psihijatar je objasnio da bi majka mogla da ima psihičkih problema i da prema ćerki gotovo da ne pokazuje emocije. Prema sudskim dokumentima dostupnim švajcarskim medijima, vlasti su oduzele starateljstvo majci. Beba je u početku ostala na delu za novorođenčad, a zatim su je odvezli u dom.

Beba, Novorodjence
foto: Shutterstock

Prema pisanju Blika, 39-godišnjakinja, kojoj je dopušteno samo jednom nedeljno da posećuje dete i to na sat i po pod nadzorom, kaže kako nije opasna za svoje dete. Samohrana majka objašnjava da se ne drogira niti pije, a ima pomoć sestre i roditelja. Psihijatar, koji je u ime majke sastavio izveštaj, zalaže se da se starateljstvo vrati majci.

– Opštepoznata je pojava da majka nakon traumatičnog porođaja u početku postane stranac svom detetu, tvrdi advokat.

Švajcarski savezni sud uskoro će se pozabaviti sporom oko starateljstva. Majka je dala izjavu za medije.

– Nehumano je da mi je oduzeto dete. Za situaciju je kriva babica. Bila je neprijateljski raspoložena prema meni i kritikovala je donaciju sperme, govori majka.

Nadležni, ipak, insistiraju na svom viđenju stvari: majka teško pruža adekvatnu brigu za bebu. To što dobija podršku porodice nije dovoljno, objašnjavaju iz Uprave za zaštitu dece Kesb koji u osnovi deluje u najboljem interesu dece.

Kurir.rs/Fenix-magazin/MD

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track