MUK U VAŠINGTONU: Bela kuća ćuti o padu aviona sa ukrajinskim zarobljenicima
Foto: Printscreen Twitter

MUK U VAŠINGTONU: Bela kuća ćuti o padu aviona sa ukrajinskim zarobljenicima

Planeta -

Bela kuća je u toku sa onim što je objavljeno u vezi s padom vojno-transportnog aviona Il-76 sa ukrajinskim zarobljenicima u Belgorodskoj oblasti, ali nije spremna da sve to i potvrdi.

Kako se navodi, SAD ne raspolažu sa dovoljno informacija da bi prihvatile ukrajinsku ili rusku verziju o padu aviona.

U saopštenju se dodaje da je namera da se prikupe dodatne informacije o onome što se dogodilo.

Predstavnik američkog Pentagona nije za Sputnjik mogao da prokomentariše pad aviona Il-76 u Belgorodskoj oblasti. Takođe nije bio obavešten o razmeni zarobljenika koja je bila planirana.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da je ruska strana zatražila hitan sastanak Saveta bezbednosti UN posle rušenja aviona koji je prevozio ukrajinske zarobljenike na razmenu.

Kako je naveo, zahtev je da sednica bude održana večeras u 21 sat po srednjeevropskom vremenu.

Rusija, kako je rekao, očekuje da Francuska koja predsedava SB neće odbiti da sazove sednicu.

Oružane snage Ukrajine oborile su u sredu iznad teritorije Belgorodske oblasti ruski vojno-transportni avion Il-76 koji je prevozio ukrajinske zarobljenike na razmenu. U avionu su se nalazile 74 osobe, od kojih 65 ukrajinskih vojnika i svi su poginuli.

Ministarstvo odbrane Rusije nazvalo je ovaj incident terorističkim napadom i naglasilo da je Kijev znao za transport zarobljenika za razmenu, koja je trebalo da se obavi na kontrolnom punktu Kolotilovka, i napao je avion kako bi optužio Moskvu za ubijanje ukrajinskih vojnika.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja