NOVA MISTERIJA PADA RUSKOG "ILJUŠINA": Detalj sa snimka podstakao SPEKULACIJE, ukrajinski obaveštajci odgovorili na OPTUŽBE MOSKVE
Foto: Twitter/@Gerashchenko_en/Youtube/Cargospotter

NOVA MISTERIJA PADA RUSKOG "ILJUŠINA": Detalj sa snimka podstakao SPEKULACIJE, ukrajinski obaveštajci odgovorili na OPTUŽBE MOSKVE

Planeta -

Ruski vojno-transportni avion Il-76 srušio se danas u Belgorodskoj oblasti u Rusiji, koja se graniči sa Ukrajinom.

Avion se srušio u Koročanskom okrugu, javili su ruski mediji, ne precizirajući uzrok pada. Na društvenim mrežama pojavio se i snimak na kom se vidi kako ogromna letelica naglo gubi visinu, a zatim eksplodira.

Rusko Ministarstvo odbrane tvrdi da su se u avionu nalazilo 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika, koji su svi poginuli u padu. Tvrde da su ih ruske snage prebacivale na mesto gde bi bili razmenjeni za ruske zarobljenike. U avionu su bile 74 osobe, uključujući šest članova posade i tri čuvara, kada se srušio, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Ukrajinska vojna obaveštajna služba (HUR) saopštila je u sredu da Moskva nije tražila od Kijeva da obezbedi vazdušni prostor u oblasti južnog ruskog grada Belgoroda, gde se srušio ruski vojni transportni avion, kao što je to Rusija činila u prošlosti tokom razmene zarobljenika.

Ukrajinska vojna obaveštajna služba saopštila je na komunikacionoj platformi Telegram da bi ruske optužbe da je Kijev u sredu oborio vojno-transportni avion u Belgorodskoj oblasti, u kojem je bilo 65 zarobljenih ukrajinskih vojnika koji je trebalo da budu razmenjeni za ruske, mogle da budu "planska akcija destabilizacije situacije u Ukrajini i smanjenje međunarodne podrške Ukrajini".

Ukrajinska služba je takođe saopštila da nema pouzdanih informacija o putnicima oborenog aviona.

Na video snimcima koji su objavljeni na Telegramu, a čiju je verodostojnost potvrdio Rojters, vidi se kako avion pada u blizini sela Jablonovo u Belgorodskoj oblasti, pre nego što je eksplodirao.

Ukrajinska vojna obaveštajna služba saopštila je na Telegramu da je planirana razmena ukrajinskih i ruskih ratnih zarobljenika i da Kijev ispunjava sve uslove, ali Moskva nije obavestila o broju aviona koji prevoze zarobljenike niti o njihovim rutama.

- Istovremeno, ukrajinska strana nije obaveštena o potrebi obezbeđenja bezbednosti vazdušnog prostora na teritoriji grada Belgoroda na određeni vremenski period, kao što je to učinjeno ranije - dodala je služba.

Nova misterija - veliki predmeti koji padaju iz aviona?

Prema lokalnim izveštajima, a što se vidi i na određenim snimcima koji navodno prikazuju pad aviona, primećeni su veliki predmeti kako padaju sa ruskog vojnog aviona Il-76 neposredno pre nego što se srušio.

Anton Geraščenko, savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine, takođe tvrdi da je "nekoliko velikih objekata" palo sa Il-76 pre incidenta. Nije jasno o kakvim se predmetima radi.

Geraščenko je rekao da izveštaji pokazuju da je mesto nesreće odmah ograđeno i da je lokalnim stanovnicima zabranjen pristup mestu nesreće.

(Kurir.rs/Index/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

04:56

BIVŠI PILOT UPOREDIO AVION STRADALOG KOLEGE SA LEGO KOCKAMA: Košta kao malo bolji automobil, a on nije proverio KLJUČNU STVAR

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track