NEPAL ODBRUSIO RUSIJI: Odmah prestanite da regrutujete naše građane za rat u Ukrajini ŠEF DIPLOMATIJE OTKRIO TAČNE PODATKE
Foto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia

šok

NEPAL ODBRUSIO RUSIJI: Odmah prestanite da regrutujete naše građane za rat u Ukrajini ŠEF DIPLOMATIJE OTKRIO TAČNE PODATKE

Planeta -

Više od 200 Nepalaca regrutovano je u rusku vojsku za rat u Ukrajini dok je najmanje 14 poginulo!

Nepalski ministar spoljnih poslova Prakaš Saud rekao je za AP da je nedavno na marginama konferencije Pokreta nesvrstanih u Ugandi razgovarao sa ruskim predstavnicima o tom problemu.

- Tražili smo od Rusije da odmah prestane da regrutuje državljane Nepala u svoju vojsku i da odmah vrati naše građane koji već služe u njoj. Takođe smo tražili da vrati tela poginulih u domovinu odnosno da pruži medicinsku pomoć i vrati naše građane koji su ranjeni u borbi - rekao je Saud.

Desetine hiljada Nepalaca koji svake godine putuju u inostranstvo da bi zaradili novac moraju da dobiju vladinu dozvolu za to. Njima je zabranjen odlazak na rad u Rusiju i Ukrajinu, međutim, mnogi dođu do Rusije preko trećih zemalja, tvrdeći da su turisti, smatraju nepalske vlasti.

Saud navodi da ruske vlasti imaju 12 od 14 tela Nepalaca čija je smrt u Ukrajini potvrđena. Nepal je takođe zatražio od Rusije novčanu odštetu porodicama žrtava. Još petoricu Nepalaca, prema dostupnim informacijama, zarobili su Ukrajinci.

- Tražimo od ruske strane da uloži napore da ih oslobodi - rekao je Saud.

Predsednik Rusije Vladimir Putin početkom 2023. godine dozvolio je strancima da sklope jednogodišnji ugovor sa vojskom, umesto petogodišnjeg, kako bi stimulisao priliv plaćenika.

Putin je početkom januara 2024. godine potpisao ukaz o pojednostavljivanju sticanja ruskog državljanstva stranim plaćenicima koji odlaskom na front mogu da ga dobiju bez polaganja ispita o poznavanju ruskog jezika i istorije odnosno osnova ruskog zakonodavstva.

(Kurir.rs/Moscow Times/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

06:33

ŽESTOKA RASPRAVA U PROGRAMU UŽIVO! Stručnjaci OŠTRO UDARILI jedan na drugog povodom RATA U UKRAJINI: Nasilna regrutacija u Rusiji?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track