"ISTORIJA SE RIMUJE, HUTI SU URADILI SLIČNO KAO GAVRILO PRINCIP 1914!" Eksperti otkrili da li smo na pragu Trećeg svetskog rata
Foto: EPA/YAHYA ARHAB, Shutterstock, Printscreen

KURIR TV

"ISTORIJA SE RIMUJE, HUTI SU URADILI SLIČNO KAO GAVRILO PRINCIP 1914!" Eksperti otkrili da li smo na pragu Trećeg svetskog rata

Planeta -

Svet bi mogao da uđe u najopasnije razdoblje! Već isuviše napeta situacija na Bliskom Istoku došla je do novog nivoa rizika i napetosti!

Trojica američkih vojnika su poginula, a više od 20 je ranjeno u napadu dronom na američku vojnu bazu u Jordanu. To su i prve američke žrtve na Bliskom istoku od početak rata u Gazi što intenzivira pretnje da situacija eskalira.

Amerika je optužila militante iz Sirije koje podržava Iran, ali iz Teherana su negirali da imaju veze sa napadom. Ubrzo je odgovornost preuzeo Islamski otpor u Iraku, a iz SAD su rekli da spremaju snažan odgovor, pri čemu je sugerisano da treba napasti direktno mete u Iranu. Događaj je poslužio i za međusobne optužbe na relaciji Džozef Bajden i Donald Tramp.

Tramp je rekao da je svet na ivici Trećeg svetskog rata, a zatim okrivio još uvek aktuelnog predsednika da je on doprineo tome jer je pokazao “slabost i predaju”, a da to sam Tramp nikada ne bi uradio, već bi, siguran je, čak i sprečio otvaranje poslednjih frontova.

Donald Tramp
foto: ALEX WONG / Getty images / Profimedia

Novinari Boško Jakšić i Dragan Vujičić gostovali su u emisiji Usijanje gde su govorili o nemirima na Bliskom istoku.

- Nema sumnje da je ovo jedan u seriji. Amerikanci kažu da je od izbijanja rata u Gazi najmanje 160 sličnih akcija bilo. Nije bilo ovakve u kojoj su američki vojnici poginuli. Ali je bilo raznih akcija i po Siriji i po Iraku. Aktivirale su se razne proiranske milicije. Prema dokumentaciji koju vode Amerikanci u vreme pet administracija od Klintonove, Bušove, Obamine, Trampove i sadašnje Bajdenove, registrovano je najmanje 11 takvih militantnih organizacija i sve su one pod patronažom Islamske republike. Pre svega revolucionarne garde Islamske koja te vojnike obučava, naoružava, finansira, neke više neke manje. Ali očigledno su oni sada dobili neku vrstu naloga ili su sami to odlučili da preduzimaju akciju u znak solidarnosti sa Palestincima u Gazi. Ono što je novo, a i nije novo, jer smo to mogli da pratimo u slučaju Huta u Jemenu, kada je Teheran bio optužen da je on taj koji je pokrenuo jemenske šite da napadaju brodove po Crnom moru. Onda je iz Teherana stigao odgovor da oni ne stoje iza toga, da to nije zvanična politika i da sve te grupe koje pripadaju takozvanoj osovini otpora mogu da donose odluke samostalno. To je i sada rečeno. Na osnovu toga, može da se izvuče jedan zaključak, a to je da Teheran ne želi da bude uvučen u direktan sukob sa SAD - rekao je Jakšić i dodao:

Boško Jakšić
foto: Kurir televizija

- Trampova ocena da smo na spragu Trećeg svetskog rata očigledno preterana i ona je u funkciji predsedničkih izbora. Ljudi iz Bajdenove administracije rekli su da će se osvetiti, ali da ne žele rat sa Iranom.

Vujičić smatra da će odgovor Amerike biti žestok.

- Odgovor će biti očigledno žestok prema onome što se vidi sada iz SAD-a, već su počeli da doleću avioni cisterne. To su avioni koji služe za tankovanje goriva u vazduhu. Spekuliše se da li bi neka zemlja Bliskog istoka pružila utočište američkim avionima za širi napad na recimo Iran. Tu se licitira sa eventualno Turskom, a i to zvuči poprilično neverovatno. Saudijska Arabija i Emirati ne verujem da bi se usudili na tako nešto - naveo je Vujičić i dodao:

Dragan Vujičić
foto: Kurir televizija

- Mi čekamo taj neki odgovor koji će svakako uslediti, mada treba imati u vidu jednu stvar. Mi živimo u ovim krvavim vremenima i sada su žrtve te koji su američki vojnici. Ali imate sada pandan koliko se gine u Ukrajini. Tako da je svetska javnost oguglala na te brojne žrtve. Tako da mislim da neće taj pritisak u javnosti u SAD biti tako jak kao u neka ranija vremena. Da mediji neće moći da manipulišu sa javnošću koja će da traži neku veliki, širi rat, budući da i tamo nije neka situacija kako treba i predizborna je trka uveliku. Mislim da se nalazimo u vrlo opasnom trenutku istorije i što se kaže "istorija se ne ponavlja, ali se rimuje". Ovo može recimo biti rima sa 1914. i pucanjem Gavrila Principa, to su sada uradili Huti.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

02:50

SAVETNIK ZA DIPLOMATIJU SAD-a EKSKLUZIVNO ZA KURIR TV UOČI IZBORA: Ako Tramp pobedi, ohrabrivaće Izrael da potpuno ELIMINIŠE HAMAS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track