SVE VEĆI HAOS U FRANCUSKOJ: Farmeri pale skladišta, konvoj ide ka Parizu, raspoređeno 15.000 policajaca sa OKLOPNIM VOZILIMA
Foto: EPA Mohammed Badra, Printscreen/Twitter

drama

SVE VEĆI HAOS U FRANCUSKOJ: Farmeri pale skladišta, konvoj ide ka Parizu, raspoređeno 15.000 policajaca sa OKLOPNIM VOZILIMA

Planeta -

Pobunjeni farmeri zapalili su skladište velikog supermarketa Lidl tokom protesta u blizini Nima u južnoj Francuskoj.

Na snimku koji je objavio Midi Libre vidi se veliki plamen. Navodi se da je požar u skladištu Lidla u opštini Boker u departmanu Gard podmetnulo desetak muškaraca sa kapuljačama preko glave koji su na traktorima stigli iz Nima.

Publikacija je takođe objavila da je oko 40 traktora stiglo u skladište prodavnice Ušo u komuni Sen Sezer gde su pozom zapalili gume, seno i stajnjak koji su bačeni na ulazu u skladište.

Protesti poljoprivrednika koji su u toku u Francuskoj su sve više praćeni aktima vandalizma. Tako su poljoprivrednici već uništili parking i nekoliko prodavnica, zapalili zgradu socijalnog osiguranja i napali strane kamione koji su prevozili hranu.

Ranije je šef francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova Džerald Darmanin rekao da se policija neće mešati u proteste poljoprivrednika i ukinuti blokade auto-puteva ako su u skladu sa zakonom. Ako je oštećena javna imovina ili su napadnuti organi za sprovođenje zakona policija će početi da privodi ljude.

1 / 5 Foto: EPA Mohammed Badra

Ranije su Francuska nacionalna federacija poljoprivrednih sindikata (FNSEA) i sindikat Jeunes Agriculteurs saopštili da nameravaju da organizuju potpunu blokadu Pariza kako bi sprečili isporuku bilo kakve robe u prestonicu. Poljoprivrednici takođe planiraju da organizuju opsadu dva ključna pariska aerodroma i najveće evropske pijace Runžis koja se nalazi južno od grada.

Darmanen je rekao da su blokiranje pijace i aerodroma "crvene linije" i poručio organima za sprovođenje zakona da spreče traktore da uđu u gradove. Više od 15.000 policajaca raspoređeno je sa oklopnim vozilima u francuskom glavnom regionu Il de Frans.

Protesti poljoprivrednika dobijaju na zamahu poslednjih nedelja.

Farmeri blokiraju ključne magistralne puteve i saobraćaj traktorima, stogovima sena i gomilama stajnjaka. Poljoprivrednici takođe zasipaju prefekture i vladine zgrade stajnjakom i otpadom. Zahtevaju prepoznavanje značaja njihovih aktivnosti i osuđuju politiku vlade u sektoru poljoprivrede, koja ih, kako navode, čini nekonkurentnim.

Кonkretno, poljoprivrednici se protive uvozu poljoprivrednih proizvoda, ograničenju upotrebe vode za navodnjavanje, povećanju cene dizel goriva, kao i restriktivnim merama zaštite životne sredine i sve većem finansijskom opterećenju proizvodnje.

(Kurir.rs/RIA/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

04:42

PROTESTI U FRANCUSKOJ NEZAPAMĆENI U POSLEDNJIH 40 GODINA! Ćetković: Porodice sastavljaju kraj sa krajem, moguća JOŠ ŽEŠĆA pobuna

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track