"PUTIN JE OPSEDNUT MEDITERANOM VEĆ DECENIJAMA" Ruske "tihe ubice" stižu u Sredozemlje, Moskva u dilu sa GOSPODAROM RATA?
Foto: Shutterstock/Youtube/NBC News/Rumoaohepta7

"PUTIN JE OPSEDNUT MEDITERANOM VEĆ DECENIJAMA" Ruske "tihe ubice" stižu u Sredozemlje, Moskva u dilu sa GOSPODAROM RATA?

Planeta -

U Italiji rastu strahovi da će Rusija razmestiti nuklearne podmornice u pomorskoj luci koju namerava da uspostavi u istočnoj Libiji, što bi dramatično povećalo ruski uticaj u centralnom Mediteranu i praktično značilo razmeštanje nuklearnog oružja na južnom krilu Evrope.

Ove nedelje, zamenik ruskog ministra odbrane Junus-bek Jevkurov doputovao je u svoju četvrtu posetu od prošlog avgusta generalu Halifi Haftaru, vojnom vođi koji vlada istočnom Libijom. Njih dvojica su navodno razgovarali o otvaranju ruske pomorske baze u Tobruku, koja bi bila još jedna ruska baza u istočnom Mediteranu, zajedno sa onima u Tartusu i Latakiji u Siriji.

- Verujem da će Rusi želeti da daju prioritet razmeštanju nuklearnih podmornica u Tobruku, a ne površinskim brodovima - kaže Vinćenco Kamporini, bivši šef italijanskih oružanih snaga i analitičar istraživačkog centra Istituto Affari Internazionali (IAI).

Rusija, Ruska podmornica, Delta klasa
foto: Screenshot YT/Jejak Tapak News

- Sirijske baze su pod nadzorom britanske vojne baze u Akrotiriju na Kipru, ali ako Rusi mogu da isplove iz Tobruka, mogu da izbegnu tu pažnju - dodao je on.

- Ruski interes za Tobruk nije misterija – to je deo Putinove želje za lukama u toplim vodama, baš kao i Petar Veliki pre njega, ali mislim da će trenutna ambicija biti da se tamo pošalju nuklearne podmornice, poput slanja raketa na Kubu. 1962. godine - rekao je za Tajms Enriko Borgi, italijanski poslanik i član obaveštajnog odbora italijanskog parlamenta.

- Razmeštanje podmornica nekoliko stotina kilometara od zemalja NATO-a neće biti dobro za bezbednost - dodao je on.

Uprkos tome što ga je obučavala CIA, Haftar je sklopio savez sa Moskvom, uz pomoć plaćenika iz Vagner grupe, tokom neuspešnog pokušaja da zbaci vladu u Tripoliju, koja upravlja zapadnom Libijom.

Sa 800 do 900 ruskog osoblja koje se trenutno nalazi u istočnoj Libiji i pomaže Haftaru da upravlja svojim sistemima PVO, veze sa Moskvom jačaju dok Rusija preuzima komandu nad operacijama Vagnera nakon pogibije Jevgenija Prigožina, osnivača i komandanta grupe plaćenika, u avionskoj nesreći letos.

- U zamenu za rusku zaštitu, Haftar mora da isporuči različite usluge, uključujući nekretnine, u vidu vojnih baza. U ovom trenutku Moskva želi da dobije stalan pristup libijskoj pomorskoj bazi. Mediteran je Putinova opsesija već 20 godina. kao deo njegovih pokušaja da ojača ruske snage na južnom krilu NATO-a - rekao je Džalel Harčaui, analitičar londonskog istraživačkog centra Royal United Services Institute (RUSI).

14.8.2017, Halifa Haftar
foto: AP

Pored Tobruka, druge luke koje bi Moskva mogla da koristi kao pomorske baze su Sirt i Ras Lanuf, kaže Harčaui.

- Tobruk je možda preblizu Egiptu za Kairo - dodao je on.

Misteriozno uništenje dva ruska transportna aviona u istočnoj Libiji prošle godine, verovatno u napadu dronom, neki analitičari pripisuju SAD.

- Libija se pokazala kao savršena odskočna daska za Rusiju u Africi jer nastoji da obezbedi svoje vojno prisustvo u Sudanu i Maliju, kao i – potencijalno – u Nigeru, Čadu i Burkini Faso, gde Moskva ima ambicije - kaže Harčaui.

Ni Mali, ni Niger, ni Burkina Faso nisu bili prisutni u Rimu na samitu o investicijama u Africi, koji je u ponedeljak organizovala italijanska premijerka Đorđa Meloni da bi obuzdao migracije sa tog kontinenta.

- Putin sada ima izvesnu kontrolu nad čitavom migrantskom rutom od Gvinejskog zaliva do Sredozemnog mora i mogao bi da uključi i isključi taj tok kao slavinu, utičući na to ko će da stigne u Italiju, a zatim u Kale - zaključio je Borgi.

(Kurir.rs/Jutarnji list/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

01:24

NUKLEARNE BOJEVE GLAVE U BELORUSIJI TEŠKE DO 50 KILO TONA! Pukovnik otkrio snagu njihvog razornog dejstva VAGNEROVCI ČISTE TEREN?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja