OVAKO SU ORBANA UBEDILI DA GLASA ZA POMOĆ UKRAJINI: Insajderi otkrili šta se dešavalo iza kulisa na samitu lidera EU
Foto: Ludovic MARIN / AFP / Profimedia

ofanziva

OVAKO SU ORBANA UBEDILI DA GLASA ZA POMOĆ UKRAJINI: Insajderi otkrili šta se dešavalo iza kulisa na samitu lidera EU

Planeta -

Višemesečna ofanziva šarma italijanske premijerke Đorđe Meloni i malo uživanja za koje su se pobrinuli Francuzi ubedili su mađarskog premijera Viktora Orbana da pristane da glasa za paket pomoći Ukrajini od 50 milijardi evra!

Meloni je prema rečima dvojice diplomata razgovarala sa Orbanom zbog njihovog dugogodišnjeg poznanstva.

- Nekoliko puta pokušala je da bude spona između njega i ostalih lidera i čini se da je ovoga puta uspela - rekao je jedan od diplomata.

Odluka - doneta na samitu u Briselu u četvrtak - bila je ključna za lidere EU koji su želeli da pokažu podršku Ukrajini dok istovremeno demonstriraju da su u stanju da kontrolišu mađarsku pobunu. Orban je više puta pretio da će upotrebiti taktički veto na niz evropskih pitanja kako bi izvukao novac iz EU.

Lideri EU najavili su značajnu prekretnicu u trenutku kad je američka pomoć Ukrajini bila u zastoju u Кongresu mesecima, a Ukrajini bila potrebna vitalna novčana injekcija u njenom stagnirajućem ratu sa Rusijom.

- Ovo šalje važan signal i SAD - rekao je prema rečima anonimnih zvaničnika švedski premijer Ulf Кristerson u sobi za lidere EU nakon što su postigli dogovor.

Lideri su na početku sastanka naglasili da je sporazum bez Mađarske moguć, ali da bi to Rusiji signaliziralo nedostatak evropskog jedinstva.

- Danas je u gradu samo jedna predstava i to uključuje svih 27 - rekao je holandski premijer Mark Rute u četvrtak ujutru pre nego što je dogovor objavljen.

Ljudi bliski Meloni rekli su da je započela svoj diplomatski rad pre nekoliko meseci razgovorima i sastancima različitih ministara i zvaničnika - čak i pre nego što 27 lidera u decembru nisu uspeli da postignu dogovor o pomoći Ukrajini jer Orban to nije podržao.

Delegacije su u sredu uveče radile do kasno u noć kako bi osigurale uspeh sa Orbanom.

Meloni je tokom nedelje pojačala svoje napore. Razgovara je sa Orbanom telefonom i sastajala se sa njim u briselskom otmenom hotelu "Amigo" sat vremena i ponovo u četvrtak ujutru pre nego što je sastanak počeo.

Francuski predsednik Emanuel Makron se u sredu uveče takođe sastao sa Orbanom nakon što je nedeljama bio fokusiran na izgradnju mostova sa mađarskim liderom. Prethodno je početkom meseca pokušao da pridobije mađarskog lidera tokom ručka u Jeliseju. Tokom tog ručka zamolio je Orbana da iznese svoju viziju kako da se bolje integrišu istočne zemlje EU.

KLJUČNA ULOGA MAKRONA

Makron je odigrao ključnu ulogu u ovim pregovorima, naglasili su Francuzi, a ovaj stav su ponovili i nefrancuski zvaničnici.

- Nikada nije želeo da antagonizuje Orbana. Želeo je da ga pridobije. To je pristup koji se danas isplati - rekao je izvor blizak francuskom predsedniku.

Ofanzive su omogućile predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu da započne samit objavljivanjem dugo očekivanog sporazuma. Mišel je preskočio formalnosti, brzo iznevši detalje sporazuma sa Orbanom, na šta se nijedan lider nije protivio, uključujući male ustupke Mađarskoj.

- Godišnja debata o paketu pomoći i ako je potrebno revizija za dve godine bi omogućili Orbanu da sačuva obraz kod kuće - rekao je jedan diplomata EU.

Mađarska je ubrzo predstavila ishod kao pobedu Budimpešte. Orbanov politički direktor Balaž Orban, koji nije u srodstvu sa mađarskim premijerom, tvrdio je da je Budimpešta od samita dobila ono što je želela.

- Кrajem prve godine moraće ponovo da se pregovarao pomoći Ukrajini. Na kraju druge godine biće ponovo razmotreno čitavo pitanje u kontekstu budžeta EU za naredni period - napisao je Balaž.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen naglasila je da Orbanu nisu dati dodatni ustupci, a to je učinio i nemački kancelar Olaf Šolc na konferenciji za novinare posle samita.

Još važnije od osvajanja Budimpešte bilo je dodavanje rečenice u tekstu koja se poziva na ranije zaključke samita koji garantuju da je način na koji Evropska komisija ocenjuje vladavinu prava u Mađarskoj pravedan i objektivan.

To je učinjeno da bi se vratilo duboko nepoverenje koje Budimpešta ima prema EK u vezi sa isplatom novca Mađarskoj.

- Orban je dobio obavezu da se prema njemu pošteno postupa - rekao je jedan diplomata EU.

Diplomate i zvaničnici rekli su da je Orban jednostavno morao da popusti kako bi izbegao veliku političku krizu. A uoči saopštenja u četvrtak lideri nisu bili stidljivi da pokažu Mađarskoj ko je glavni.

- Mađarskoj je potrebna Evropa. Orban takođe treba da vidi šta Mađarska dobija svojom pripadnošću Evropi - rekla je estonska premijerka Кaja Кalas ulazeći na skup.

(Kurir.rs/Jutarnji/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

00:51

OVO JE RAZLOG MAĐARSKE BLOKADE VOJNE POMOĆI UKRAJINI! Stručnjaci otkrili: Orban ima svoj glavni interes KOJI SE NEĆE PROMENITI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track