ONA JE ŠARMIRALA ORBANA: Moćna plavuša naterala premijera Mađarske da SMEKŠA i uradi ono što EU želi
Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

ONA JE ŠARMIRALA ORBANA: Moćna plavuša naterala premijera Mađarske da SMEKŠA i uradi ono što EU želi

Planeta -

Bio je potreban višemesečni šarm italijanske premijerke Đorđe Meloni i nekoliko večera sa francuske strane da bi mađarski premijer Viktor Orban pristao na paket pomoći EU od 50 milijardi evra Ukrajini.

Meloni je vodila razgovore sa Orbanom, zahvaljujući njihovoj dugogodišnjoj vezi. Nekoliko puta je pokušala da bude "most" u komunikaciji Mađarske i država članica i izgleda da je ovoga puta uspelo, smatra jedan diplomata, piše Politiko.

Orban je poklekao nakon doručka sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i Meloni.

Odluka koja je doneta na samitu bila je ključna za lidere EU koji su želeli da pokažu podršku Ukrajini i da istovremeno pokažu da su u stanju da kontrolišu pobunu Mađarske. Lideri EU su najavili značajan napredak u trenutku kada pomoć Ukrajini od Sjedinjenih Američkih Država stagnira zbog Kongresa.

Đorđa Meloni
Đorđa Melonifoto: Zorana Jevtić

„Ovo šalje važan signal i Sjedinjenim Američkim Državama“, rekao je švedski premijer Ulf Kristerson nakon postignutog dogovora.

Na sastanku su lideri naglasili da, iako je sporazum bez Mađarske moguć, Rusija bi time pomislila da u EU nedostaje jedinstvo.

Politiko piše da je Meloni svoj takozvani diplomatski posao započela pre nekoliko meseci, razgovorima i sastancima različitih ministara i zvaničnika, a u sredu uveče, delegati su do kasnih večernjih sati pokušavali da pronađu zajednički jezik sa Orbanom. Proteklih dana, Meloni je razgovarala sa Orbanom i preko telefona, sastajala se sa njim u briselskom luksuznom hotelu Amigo na jednočasobnom razgovoru, i isto ponovila u četvrtak ujutru pre sastanka.

Makron se u sredu uveče takođe sastao sa Orbanom. Ranije ovog meseca, pokušao je da pridobije mađarskog lidera tokom ručka u Jelisejskoj palati. On je igrao ključnu ulogu u ovim pregovorima, naglašavaju Francuzi.

„Nikada nije želeo da se suprotstavi Orbanu, već da ga privoli. To je pristup koji se danas isplati“, rekao je izvor blizak francuskom predsedniku.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel preskočio je formalnosti na sastanku i brzo izneo detalje sporazuma sa Orbanom. Mađarska je brzo ishod preokrenula u svoju korist. Orbanov politički direktor Balaž Orban, koji nije u srodstvu sa mađarskim premijerom, tvrdi da je Budimpešta od samita dobila ono što je želela.

Zastava EU, EU, Evropska Unija
foto: Shutterstock

„Krajem prve godine, o pomoći Ukrajini mora ponovo da se pregovara, a na kraju druge godine čitavo pitanje će ponovo biti razmotreno u kontekstu budžeta EU za naredni period“, napisao je Balaž Orban na X-u.

Fon der Lajen je istakla da Orban nije dobio dodatne ustupke, što je i Šolc ponovio na konferenciji za novinare posle samita. On je kazao da je uoči samita imao nekoliko „intenzivnih i poverljivih“ razgovora sa Orbanom, a posebno je insistirao da Mađarska ne može da dobije nikakve ustupke u pogledu vladavine prava.

„Svi moraju da budu u mogućnosti da se oslone na nas da ćemo se pridržavati sopstvenih pravila, posebno kada zahtevamo da se drugi pridržavaju standarda EU, naročito u pogledu vladavine prava“, rekao je Šolc.

Ovo je urađeno kako bi se povratilo duboko nepoverenje koje Budimpešta ima prema Komisiji za isplatu novca Mađarskoj. „Orban je dobio obavezu da bude tretiran pošteno“, rekao je jedan diplomata EU.

Diplomate i zvaničnici su rekli da je Orban jednostavno morao da popusti kako bi izbegao političku krizu i lideri nisu oklevali da pokažu Mađarskoj ko je glavni.

„Mađarskoj je potrebna Evropa. On takođe treba da razmisli šta za Mađarsku znači da bude u Evropi“, rekla je premijerka Estonije Kaja Kalas uoči sastanka.

Kurir.rs/Nova/Politiko

Bonus video:

00:51

OVO JE RAZLOG MAĐARSKE BLOKADE VOJNE POMOĆI UKRAJINI! Stručnjaci otkrili: Orban ima svoj glavni interes KOJI SE NEĆE PROMENITI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track