OTKRIVENO ZAŠTO BAJDEN NIJE SMEO DA ZAPUCA NA IRAN?! Javnost u SAD razočarana zbog MLAKOG NAPADA na militante u Iraku i Siriji
Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

novi detalji

OTKRIVENO ZAŠTO BAJDEN NIJE SMEO DA ZAPUCA NA IRAN?! Javnost u SAD razočarana zbog MLAKOG NAPADA na militante u Iraku i Siriji

Planeta -

Američki predsednik Džo Bajden najavio je nakon vazdušnih napada na Siriju i Irak da će napadi na militante koje podržava Iran biti nastavljeni.

- Naš odgovor je počeo i nastaviće se u vreme i na mestima po našem izboru. SAD ne žele sukob na Bliskom istoku ili bilo gde drugde u svetu, međutim, svako ko želi da nam naudi treba jedno da zna, ako naude Amerikancu, mi ćemo odgovoriti - rekao je Bajden nakon vazdušnih napada.

Sjedinjene Američke Države, podsetimo, izvele su kasno u petak vazdušne napade na više od 85 meta koje su navodno povezane s Iranskom revolucionarnom gardom (IRGC) i proiranskim milicijama.

Američka vojska saopštila je da su na meti teških bombardera B-1B bila komandna mesta militanata, izviđački centri, skladišta raketa i dronova...

Novinska agencija Šafak, pozivajući se na iračku komandu, navodi da je tokom američkih vazdušnih napada u provinciji Anbar na zapadu zemlje nastradalo 16 ljudi.

Tokom napada nije pogođena nijedna meta u Iranu, međutim, napadi će verovatno povećati zabrinutost zbog napetosti koje eskaliraju na Bliskom istoku zbog rata Izraela s Hamasom u Pojasu Gaze.

Vazdušni udar je osveta za napad na vojnu bazu u Jordanu u kome je ubijeno troje, a ranjeno 40 američkih vojnika. Veruje se da su vazdušni napadi samo prvi korak u odgovoru američke administracije na napad koji su prošlog vikenda izveli militanti koje navodno podržava Iran.

ODGOVOR MILITANATA

Pripadnici šiitskih milicija odgovorili su na američko bombardovanje napadima na vojne baze SAD u Iraku i Siriji.

Vojna baza SAD na gasnom polju Кoniko u provinciji Deir ez-Zor u istočnoj Siriji našla se pod raketnom vatrom. Lokalni izvor navodi za RIA Novosti da je nakon raketnog napada na bazu izbio požar.

- Američka baza na gasnom polju Кoniko na istoku Deir ez-Zor našla se pod raketnom vatrom - navodi i TV kanal Al Majdan.

Iračke šiitske grupe u okviru fronta Islamskog otpora u Iraku saopštile su da su napale američku vazduhoplovnu bazu Harir u Iračkom Кurdistanu.

Napad je usledio nakon što su američki avioni izveli napade u zapadnom Iraku i pograničnim oblastima sa Sirijom kao odgovor na ubistvo američkih vojnika u bazi u Jordanu.

- Borci Islamskog otpora u Iraku, nastavljajući otpor američkim okupacionim snagama u Iraku i regionu i kao odgovor na masakr našeg naroda od strane cionističkog entiteta u Pojasu Gaze, napali su američku okupacionu bazu Harir u Erbilu u severnom Iraku pomoću drona - navodi se u saopštenju grupe.

Pentagon se za sada nije oglasio povodom napada.

AMERIČKA JAVNOST RAZOČARANA

CNN navodi da je Bajden umesto razornog napada pokrenuo "relativno ograničen odgovor" na najveći gubitak američke vojske u regionu u skoro tri godine.

- Napad je bio daleko od najvećeg bola koji je Pentagon mogao da isporuči. To je bio jasan i proračunat izbor. Bajdenova administracija se suočila sa skoro nemogućim zadatkom. Treba da udariš dovoljno snažno da pokažeš da to misliš, ali i da obezbediš da tvoj protivnik može da apsorbuje udarac, a da ne uzvrati udarac. SAD su telegrafisale svoj odgovor više od pet dana dok su visoki američki zvaničnici informisali o njegovoj prirodi, ozbiljnosti, pa čak i nagovestili svoje mete. Upozorenje je verovatno osmišljeno da smanji rizik od nesporazuma i možda omogući milicijama koje su na meti da promene lokacije i smanje gubitak života. Možda je takođe trebalo da se osigura da se američki udari ne pomešaju sa radom Izraela što je moglo da izazove odmazdu protiv Izraelaca i rizikuje još jedan ciklus eskalacije - navodi američki portal.

CNN konstatuje da ni SAD ni Iran ne žele rat.

- Administracija Džo Bajdena čeka izbore na kojima joj ne treba još jedna skupa strana avantura i problemi oko izraelske politike ili rastuće cene nafte. Iranska ekonomija je i dalje klimava, unutrašnji nemiri su još sveža uspomena, a Teheran ima šire ciljeve velikog regionalnog uticaja kroz tehnički odnos sa Moskvom i očigledno brzu potragu za nuklearnim oružjem - dodaje CNN.

IRAK TRAŽI POVLAČENJE STRANIH TRUPA

Vlada Iraka nazvala je prema navodima agencija Šafak vazdušni napad SAD očiglednom agresijom i ocenila da je prisustvo trupa međunarodne koalicije u zemlji postalo pretnja bezbednosti i stabilnosti.

Iračke vlasti navode da je laž da su SAD koordinisale napad sa Irakom.

- Američka strana je falsifikovala činjenice, proglasivši preliminarnu koordinaciju za izvođenje agresije, to su lažne izjave koje imaju za cilj da obmanu međunarodno javno mnjenje - rekao je novinarima portparol kabineta Basem al Avadi.

Odbor za bezbednost i odbranu iračkog parlamenta pozvao je u subotu vladu da brzo zaključi sporazum o povlačenju trupa zemalja međunarodne koalicije iz Iraka.

Bonus video:

01:17

AMERIKA JE SLEPO PODRŽAVALA IZRAEL U SVEMU, ALI BAJDEN ČINI DRUGAČIJE POTEZE Kostić: Amerika neće načiniti radikalne poteze

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track